Eveniment editorial la Râmnicu Vâlcea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit luni, 2 februarie, lansarea lucrării „Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului”, apărută la Editura Mitropolia Olteniei, după cum aflăm de la Pr. Nifon Dorin Iancu. Cartea este publicată sub semnătura Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Bucuria prăznuirii Întâmpinării Domnului a fost plinită, în Arhiepiscopia Râmnicului, de un eveniment cultural de înaltă ţinută academică, lansarea lucrării “Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului”. Astfel, Sala “Iosif Gafton” a devenit neîncăpătoare pentru numărul celor ce au venit să ia parte la evenimentul de prezentare a cărţii lansate de PS Părinte Emilian Lovişteanul. Alături de IPS Părinte Varsanufie, au luat cuvântul pr. prof. dr. Emanoil Băbuş, cadru didactic la Facultatea de Teologie “Iustinian Patriarhul” din Bucureşti, pr. lect. dr. Adrian Boldişor, directorul Editurii şi dr. Dumitru Ioan Steflea, director general al Tipografiei Conphis din Râmnicu Vâlcea.

În deschiderea întâlnirii, PS Părinte Emilian a mulţumit IPS Părinte Varsanufie pentru susţinerea duhovnicească, amintind totodată că evenimentul lansării lucrării este în primul rând un fericit prilej de întâlnire şi dialog. “Volumul descoperă experiența harului divin în viața Bisericii pentru a cultiva darurile primite de la Dumnezeu în familie, parohie și mănăstire, spre sfințirea și înfrumusețarea vieții pământești și dobândirea veșniciei”, a mărturisit PS Părinte Emilian.

La rândul său, IPS Părinte Arhiepiscop Varsnufie a felicitat apariţia lucrării semnate de PS Emilian, socotind evenimentul lansării acesteia ca o prelungire a bucuriei praznicului Întâmpinării Domnului. „Poate că nici nu era o zi mai potrivită pentru a lansa acest volum, pentru că el, pe drept cuvânt, este o întâmpinare duhovnicească pentru omul contemporan, o întâmpinare a omului aflat în căutarea lui Dumnezeu”, a precizat IPS Varsanufie. În finalul curântului de apreciere asupra cărţii lansate, IPS Varsanufie a conchis faptul că lucrarea „aprofundează principalele coordonate ale spiritualității ortodoxe, după care orice om care caută mântuirea trebuie să se ghideze”.

“Cuprins echilibrat şi limbaj teologic adecvat”

În continuarea evenimentului a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuș, care a subliniat limbajul adecvat al textului, care îl face accesibil tuturor credincioșilor, iar nu doar celor din mediul academic. „Cuprinsul este echilibrat, bine structurat și cu un limbaj adecvat, în sensul că nu este un limbaj ermetic, foarte tehnic. Citind acest volum, mi-am dat seamă că Preasfinția Sa stăpânește foarte bine capacitatea de a transmite mesajul și de a se face înțeles în ceea ce vrea să spună. Cartea este structurată în patru părți: Sfintele Taine în lumina istoriei; Sfinții Bisericii, slujitori prin cuvinte și fapte; Creștinul, pelerin între dialog și cultivarea dragostei evanghelice; Mărturisirea Cuvântului Întrupat în lume”, a conchis pr. Prof. Băbuş.

“O îmbinare între fericită latura academică şi cea duhovnicească”

Volumul „Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului” se dorește a fi o prezență academică și liturgică deopotrivă în spiritualitatea ortodoxă contemporană. „Anumite lucrări și cursuri sunt prea academice și poate nu ating partea duhovnicească sau viceversa. Ce vedem în această carte este că Preasfinția Sa reușește să îmbine acestea două. Partea academică, chiar dacă pare dificilă pentru unii, este foarte importantă pentru un cadru universitar, așa cum este Preasfinția Sa. În același timp, partea duhovnicească, partea sufletească, este la fel de importantă, și pentru studenți, și pentru oricine. (…) Nu este o simplă carte de studiu, nu este nici o carte care să nu aibă legătură academică, ci aceasta este o îmbinare între cele două, ceea ce lipsește omului contemporan de astăzi”, a adăugat în cuvântul său directorul Editurii Mitropoliei Olteniei, pr. lector dr. Adrian Boldișor.

Cartea „Teologie și istorie bisericească – de la Sfintele Taine la sfințirea omului” este o invitație spre a redescoperi profunzimea și actualitatea spiritualității Ortodoxiei, care păstrează memoria istoriei sfinte a mântuirii dar, totodată, atunci când devine roditoare în viața creștinului, este și trăire, ca pregustare, a Împărăției cerurilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical deosebit, soprana Monica Scurtu interpretând mai multe cântări religioase și populare, pe un acompaniament de chitară și orgă.

Comentarii Facebook


Știri recente