Eveniment duhovnicesc și cultural la Dărmănești

Preoți și credincioși din zona Moineștiului au participat, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Haralambie, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești, județul Bacău, la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, în contextul Sinaxei preoților din Protopopiatul Moinești. În cadrul liturgic, cei aproape 100 de preoți ai protoieriei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Răspunsurile la strană, în cadrul slujbei, la care au asistat numeroși credincioși, au fost oferite de Corala „Theotokos” a preoților Protopopiatului Moinești, potrivit epr.ro.

„Preoții Protopopiatului Moinești au fost împărtășiți de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul din același Sfânt Potir, unde se află dragostea nemărginită a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Întâlnirea de astăzi (n.r. luni, 10 februarie 2014) este a patra pe care o organizăm în această formulă, în Protopopiatul Moinești. Pentru fiecare dintre noi, slujitori ai sfântului altar, a fost un moment cu totul și cu totul special. Preasfinția sa a amintit faptul că această comuniune în duh de rugăciune, prin care fiecare dintre noi îi mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, este un mijloc prin care, la început de an, Îl rugăm pe Dumnezeu să dăruiască fiecăruia dintre noi putere și înflorire în lucrarea duhovnicească în ogorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preasfinția Sa a amintit celor prezenți de misiunea sfântă și sfințitoare a preotului și de datoria fiecăruia dintre noi, de a înmulți talantul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit fiecăruia. Apoi, PS Ioachim Băcăuanul a arătat faptul că, în lumea de astăzi, misiunea preotului este foarte importantă și trebuie asumată cu responsabilitate de către fiecare dintre slujitorii sfintelor altare în parohia în care slujește și pe care ierarhul i-a încredințat-o. Parohia este un dar de la Dumnezeu, preotul fiind totodată și persoana care îl reprezintă pe episcopul locului în mijlocul credincioșilor săi”, a declarat pr. Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești.

Lansarea cărților Preasfințitului Ioachim Băcăuanul

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a făcut referire apoi la publicațiile „La déification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Staniloae”, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” și „Creștinismul abia începe”, apărute la Editura „Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sub semnătura Preasfinției Sale. Ierarhul a precizat faptul că cele trei apariții editoriale sunt mijloace prin care este sprijinită activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precizând că fondurile obținute din vânzarea cărților vor fi direcționate către unitățile social-filantropice ale Centrului eparhial. „Prezența noastră la Dărmănești se înscrie într-un proiect mai amplu al protoieriei noastre, care se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. Acest proiect se dorește a fi un mijloc de a arăta credincioșilor din cuprinsul protoieriei noastre, frumusețea, bogăția și profunzimea cultului nostru liturgic. De aceea, am ales ca loc de slujire pentru această sinaxă, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești. Ne dorim să fim prezenți în cât mai multe din bisericile din cadrul protopopiatului și de a fi în felul acesta în imediata apropiere a credincioșilor noștri, ca și aceștia să se împărtășească din darurile cele nenumărate ale Duhului Sfânt care se revarsă asupra noastră prin Sfânta Liturghie”, a explicat pr. protopop Costel Mareș.

În partea a doua a întâlnirii, a avut loc lansarea celor trei cărți care îl au ca autor pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Volumele au fost prezentate preoților Protopopiatului Moinești, autorităților locale și centrale, precum și unui număr mare de profesori și directori ai școlilor din ținuturile Moineștiului. Despre cele trei cărți au vorbit pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și pr. prof. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…