Eveniment dedicat apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului întemnițați la Penitenciarul Ostrov

Parohia Ostrov din Protopopiatul Babadag a găzduit marți, 17 octombrie 2017, evenimentul intitulat Prigoana comunistă împotriva credinţei şi a credincioșilor. Penitenciarul de la Ostrov, Jud. Tulcea (1952-1964). Acesta a avut loc în contextului Anului Comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

Manifestarea a debutat, la locul fostului penitenciar, cu oficierea slujbei Parastasului. Serviciul religios a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Visarion. După acest moment, Episcopul Tulcii  a sfințit troița construită în memoria celor întemnițați în Penitenciar și în lagărele de muncă de la Ostrov – Salcia – Dăieni. La momentul comemorativ au fost prezenți credincioși din localitățile Ostrov și Dăieni.

În a doua parte a avut loc a avut o sesiune de comunicări la care au luat parte peste 70 de persoane, printre acestea numărându-se și unul dintre sergenții angajați la Penitenciarul Ostrov în perioada 1953 -1959.

Redarea referatelor a avut loc în Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Ostrov. Au prezentat materiale dr. Nicolae Georgescu din Tulcea și părintele paroh Emil Ionescu. În cadrul acestora au fost evidențiate: situația deținuților și a condițiilor deosebit de grele de muncă.

După prezentare au luat cuvântul: PS Visarion, Episcopul Tulcii, Părintele Felix Neculai, consilier cultural, și Părintele Pavel Manolache, Protopopul Protopopului Babadag.

Evenimentul a fost organizat de Parohia Ostrov în parteneriat cu Episcopia Tulcii și Fundația Nicolae Georgescu – Tulcea. El face parte din programul cadru al activităților Eparhiei derulate în acest an.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente