Eveniment cultural la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos găzduiește, începând din 12 iunie a.c. , expoziția de tapiserie ”Cela Neamţu”.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Vizuală din Galați, reunește 12 piese de tapiserie lucrate de binecunoscuta artistă Cela Neamțu, două dintre acesta, ”Crâng” și ”Firidă sacră” aflându-se pentru prima dată într-un spațiu expozițional.

La vernisarea colecției de tapiserii, care a avut loc în seara zilei de 12 iunie, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, directori de instituții muzeale din Galați, critici de artă, preoți, profesori și iubitori de artă, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că întreaga operă a Doamnei Cela Neamțu este o prelungire în actualitate a tradiției vechilor țesături populare: ”Prin expoziția propusă de Muzeul de Artă Vizulă și Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos ni se oferă șansa unei demonstrații curajoase de prelungire în actualitate a tradiției vechilor țesături populare, în fond peritarele țărănești de odinioară, adevărate capodopere ale reprezentării câmpului floral, decorate cu splendide figuri zoomorfe și antropomorfe, menite a iconiza frumusețea creației lui Dumnezeu, reprodusă la dimensiuni casnice de mâinile harnice, inspirate din credința luminoasă și pacificatoare. În Ortodoxie, decorațiile tapiseriilor de inspirație religioasă sunt o perpetuare a pânzei (dverei) pictate deasupra ușilor împărătești ale Sfântului Altar”.

Au urmat și alte alocuţiuni la temă, după care oaspeţii au vizitat capela şi sălile de expoziţie ale Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos.

La eveniment au participat și un grup de copii de la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin” din Galați care, în încheiere, au încântat publicul prin interpretări ale unor piese din repertoriul clasic și romantic-românesc la diferite instrumente muzicale.

Prezența binecunoscutei artiste la Galați a prilejuit și editarea catalogului ”Cela Neamțu” de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, lucrare în care sunt prezentate principalele opere de artă textilă cu simbolistică spirituală, dar și imagini din atelierul de lucru al doamnei Cela Neamțu.

Expoziţia poate fi vizitată în Sala de Expoziţii temporare a Muzeului până la data de 10 iulie 2015.

Cela Neamțu s-a născut pe data de 16 iulie 1941 în localitatea Piciorul Lupului, județul Iași. Între anii 1960 – 1966 a urmat cursurile Institutului ”Nicolae Grigorescu” din București, secția ”Artă Textilă” iar din 1970 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 1990 devine membru corespondent a E.T.N. (European Textile Network).Tot în 1990 este aleasă membră a I.T.N.E.T. (International Textile Network). A participat la numeroase expoziții și concursuri naționale și internaționale, obținând importante premii și recunoaștere internațională.

Comentarii Facebook


Știri recente