Eveniment cultural la Covăsânţ

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc duminică, 10 iulie 2016, cea de-a treia ediție a Festivalului Minorităților din Covăsânţ, informează protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Eparhiei. Evenimentul din acest an a fost organizat de către Parohia Ortodoxă Covâsânţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti din Covăsânţ, în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad.

Festivalul s-a desfăşurat la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti a Parohiei Ortodoxe din Covăsânț începând cu ora 14:00.

Pe scenă au evoluat formaţii aparţinând minorităţilor evreieşti, slovace, sârbe şi maghiare din judeţul Arad, Grupul Daniel’s Brothers – Comunitatea maghiară din Ghioroc şi Păstrătorii Tradiţiilor – Parohia Ortodoxă Covăsânţ, care au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale din Podgoria Aradului.

Scopul acestui festival este ca minoritățile să fie cunoscute și prin cântece, obiceiuri și dansuri populare tradiționale, încadrându-se într-o manifestare culturală complexă. De asemenea se dorește să se accentueze buna înţelegere  între românii din județul Arad şi minorităţi, indiferent de etnie, având un singur scop, acela de a asigura un climat de pace şi de bună convieţuire între aceştia, a precizat pr. Iustin Popovici.

Invitat de onoare a fost interpretul de muzică populară Pera Teodorovici acompaniat de formaţia de tamburaşi.

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a apreciat talentul tinerilor participanţi şi a amintit despre bunele relaţii interetnice şi interculturale existente dintotdeauna în această parte a ţării. La final i-a felicitat pe organizatori şi pe toţi tinerii participanţi.

Domnul Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii evreieşti din Arad, a apreciat climatul de pace şi respectarea valorilor comunităţilor etnice din această parte a ţării pe care-l oferă Biserica sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei.

Părintele paroh Octavian Blaj a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei precum şi tuturor participanţilor la acest eveniment şi a menţionat faptul că municipiul Arad, cât şi întregul judeţ, trebuie privite ca o bogată moştenire culturală întrucât fiecare etnie a contribuit la arhitectura, promovarea valorilor culturale şi chiar la dezvoltarea economică a acestei părţi de ţară.

Comentarii Facebook


Știri recente