Eveniment cultural la Brăila

În perioada 28 octombrie – 02 noiembrie a.c., prestigiosul Colegiu Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila a îmbrăcat haina de sărbătoare, întrucât anul 2013 marchează împlinirea a 150 de ani de activitate neîntreruptă, dedicată educării și instruirii tinerilor în spiritul respectului și promovării valorilor deschise spre performanță, competitivitate și efervescență creatoare în știință, cultură și artă.

Manifestările culturale prilejuite de această aniversare a reunit în municipiul Brăila numeroși academicieni, profesori universitari, oameni de cultură și personalități ale vremii, cei mai mulți dintre aceștia fiind absolvenți ai Colegiului Național „Nicolae Bălcescu”, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

Eveniment de largă deschidere culturală și educațională, zilele aniversare „CNNB 150” au debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum și cu săvârșirea slujbei de pomenire pentru profesorii trecuți la Domnul. Pe parcursul celor 6 zile au fost susținute conferințe, au avut loc prezentări de carte, sesiuni de referate și comunicări științifice ale elevilor, precum și vernisarea expoziției de carte a autorilor brăileni, absolvenți ai Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila.

Vineri, 1 noiembrie a.c., a avut loc vizitarea școlii în cadrul căreia au fost inaugurate Amfiteatrul „Nae Ionescu”, Sala „Perpessicius” și cabinetul „Edmond Nicolau”.

În Holul Monumental al Colegiului, au fost dezvelite plăcile de marmură pe care au fost înscriși profesorii și importantele personalități ale prestigiosului așezământ de cultură, după care, în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila a avut loc întâlnirea festivă a generațiilor – absolvenți, profesori și elevi – trecutul, prezentul și viitorul Colegiului brăilean.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos și profesor de onoare al instituției de învățământ, care a arătat că prăznuirea a 150 de ani de la înființarea acestui Colegiu ” ne prilejuiește bucuria rememorării numelor și faptelor cu adevărat mari din istoria culturii și spiritualității brăilene, de unde, ca dintr-un zăcământ prețios așteaptă să fie redescoperite personalități, opere, lucrări impresionante și alte valori de suflet, de cuget și de simțire românească și creștinească.

Sărbătorirea celor 150 de ani ne deschide inimile spre a-L slăvi pe Domnul Hristos, Care a trimis pe aceste meleaguri pe Apostolul Său, Sfântul Apostol Andrei, pentru a încreștina pe strămoșii noștri. În creuzetul etnogenezei, care a pornit din zona Dunării de Jos s-au născut poporul român și limba românească cea dulce ca mierea și parfumată cu duh de cazanii„.

Între oaspeții de onoare prezenți la festivitate s-a numărat și domnul Remus Pricopie, ministrul Educației care a oferit prof. dr. Carmen Florentina Pîrlog, director al Colegiului Național „Nicolae Bălcescu”, placheta și diploma aniversară „Spiru Haret”, distincție oferită înstituțiilor de învățământ cu performanțe notabile și vechime de peste 150 de ani.

Au urmat scurte alocuțiuni ale personalităților culturale românești prezente la eveniment, precum și ale autorităților locale și județene brăilene, după care a fost vizionat filmul documentar „150 de ani de educație la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila”.

Premierea personalităților, iluștrii seniori și șefii de promoție ai Colegiului, au marcat încheierea festivităților.

Comentarii Facebook


Știri recente