Eveniment cultural în Tulcea

La Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea a avut loc vineri, 22 ianuarie 2016, lansarea celei de a II-a ediții a cărții ,,Sângele martirilor”. Volumul îl are ca autor pe dr. Victor Henrich Baumann.

La eveniment au luat parte Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, personalul administrativ al Centrului Eparhial, preoți din municipiul Tulcea, membri ai Asociației ,,Aegyssus” a Scriitorilor Tulceni, reprezentanți și angajați ai I.C.E.M. ,,Gavrilă Simion”, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din municipiul Tulcea, precum şi alți invitați.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Visarion, Dr. Sorin Ailincăi, manager al I.C.E.M. ,,Gavrilă Simion” – Tulcea, Pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii, autorul cărții și alți invitați.

„Cartea constituie un eveniment cultural – științific de mare valoare atât pentru Tulcea cât și în plan național, ea fiind dedicată Sfinților Martiri Zotic, Atal, Kamasie și Filip, descoperiți la Niculițel, jud. Tulcea în anul 1971 și cercetați atât ei cât și ansamblul arheologic de la Niculițel de către renumitul istoric Victor Henrich Baumann. Cartea se lansează anul acesta când, atât cripta martirică cât și întregul ansamblu paleocreștin de la Niculițel au ieșit dintr-un amplu proiect de reabilitare, modernizare și conservare, desfășurat în ultimii ani. În cuvântările rostite cu acest prilej, a fost subliniată la unison, necesitatea reeditării cărții pentru cunoașterea și fundamentarea originilor creștine străvechi ale Dobrogei și pentru dezvăluirea aspectelor vieții religioase din primele secole creștine”, a spus Pr. Felix Neculai, Consilier Cultural al Episcopiei Tulcii.

În semn de apreciere pentru activitatea întreaga activitate științifică depusă în slujba Sfintei Biserici, Episcopul Tulcii a acordat d-lui dr. Victor Henrich Baumann distincța Crucea Sf. Iachint pentru mireni.

În cadrul evenimentului, corul Carpe in Deum al Seminarului Teologic Sf. Ioan Casian a interpretat un buchet de cântări bisericești închinate Sfinților Martiri.

Comentarii Facebook


Știri recente