Eveniment cultural-duhovnicesc la Dobreni

Profesorul Mihai Emilian Mancaș, fiu al satului Dobreni, din județul Neamț, a fost distins cu titlul de cetățean de onoare. Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural Dobreni, în prezența autorităților locale, a profesorilor și rudelor celui care a slujit atât catedra, cât și cartea românească, informează „Ziarul Lumina”.

Profesorii de la mai multe școli din județul Neamț, alături de autoritățile locale ale comunei Dobreni și Negrești, județul Neamț, au participat joi, 8 mai 2014, la un eveniment cultural și duhovnicesc dedicat cunoscutului profesor Emilian Mancaș. Pentru început, primarul comunei Dobreni, Dan Ceaușu, a citit textul prin care s-a conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Dobreni distinsului dascăl nemțean. Prof. Emilian Mancaș a mărturisit că volumele dedicate satului și lăcașului de închinăciune din Dobreni pe care le-a scris în ultimii ani reprezintă o datorie morală, apoi a mulțumit celor care s-au gândit să-i ofere distincția de cetățean de onoare. Prof. Georgeta Morar, directorul Școlii Generale Dobreni, și-a exprimat bucuria de a fi alături de prof. Emilian Mancaș, apoi a oferit distinsului dascăl, în mod simbolic, diploma de absolvire a ciclului primar și coronița. Aceasta pentru că serbarea de la sfârșitul celor patru ani de studii de acum șapte decenii nu a mai avut loc din cauza războiului. Pr. paroh Nicolae-Viorel Coșofreț a amintit, în cuvântul adresat cu acest prilej, de înaintașii prof. Emilian Mancaș, precum și de unchiul scriitorului, care a fost pentru o vreme slujitor la biserica din Dobreni. „Am văzut că prof. Emilian Mancaș, când vine alături de soție în biserica noastră, are emoții mari. De fiecare dată se apropie cu drag de mormintele celor dragi și se roagă ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletele lor cu drepții”, a spus pr. paroh Nicolae-Viorel Coșofreț. Spre finalul evenimentului, mai mulți dascăli, care au fost elevi ai prof. Emilian Mancaș, au ținut să adreseze un cuvânt de felicitare. „Mă simt onorată să mă aflu astăzi aici, la această activitate, unde profesorul meu de limba română a primit acest titlu care îl înnobilează. Cred că acest titlu îl va determina pe domnul profesor să fie mai aproape de Dobreni”, s-a exprimat prof. Florentina Molcăluț, directorul Școlii cu clasele I-VIII Girov.

Profesorul Emilian Mancaș provine dintr-o familie de dascăli (a șasea generație), fiind absolvent al Colegiului „Petru Rareș” din Piatra Neamț și al Facultății de Litere din București. A predat la Liceul Teoretic Bicaz, la Colegiul Național „Petru Rareș” și la Colegiul „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț. A debutat în anul 1951 cu o schiță și a continuat să scrie în presa culturală, locală și centrală, apoi a colaborat cu gazetele din județul Neamț. În ultimii ani, a publicat mai multe volume, iar în prezent pregătește alte două cărți. „Considerăm că întreaga activitate a profesorului Emilian Mancaș în domeniul educațional și literar îl recomandă pentru conferirea titlului de „Cetățean de onoare al comunei Dobreni”, întrucât nu a uitat niciodată locul nașterii și al copilăriei sale”, a subliniat primarul Dan Ceaușu.

Comentarii Facebook


Știri recente