Eveniment academic la Târgovişte

Marţi, 20 ianuarie 2015, Senatul Universităţii Valahia din Târgovişte a acordat Înaltpreasfinţitului Prof. univ. dr. Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit, Premiul de excelenţă pentru întreaga sa activitate academică, timp de 15 ani, într-un cadru solemn, în aula de festivităţi a Centrului Internaţional de Conferinţe, în prezenţa conducerii Universităţii, a membrilor Senatului şi ai Consiliului de Administraţie ai Universităţii, a unor autorităţi locale şi judeţene, a unor parlamentari dâmboviţeni, a profesorilor Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei şi ai Seminarului Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur”, a numeroşi preoţi, studenţi şi masteranzi.

Ceremoniile au fost deschise de către domnul Prof. univ. dr. Călin Oros, Rectorul Universităţii, care a evidenţiat contribuţia Mitropolitului Nifon la dezvoltarea academică şi universitară în cei 15 ani de activitate, la Târgovişte. Apoi Pr. prof. univ. dr. Viorel ioniţă, Consilier patriarhal onorific, profesor la Universităţile din Bucureşti şi Geneva, a rostit un riguros şi cuprinzător laudatio. După aceea, a fost proiectat filmul omagial intitulat „15 ani de slujire pe scaunul vlădicesc de la Târgovişte”, la finalul căruia, domnul rector Călin OROS i-a înmânat premiul de excelenţă şi placheta omagială, din partea Senatului universităţii. Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit, pentru distincţia oferită, după ce, cu doi ani în urmă, i-a fost conferit titlul de doctor honoris causa, considerând-o drept “un moment de celebrare a misiunii Bisericii noastre, a continuităţii cu gloriosul trecut al acestei vechi Cetăţi de Scaun muntene, dar şi expresia solidelor punţi de dialog dintre credinţa religioasă, cultură şi universitate”. După care, a ţinut o scurtă prelegere, intitulată “Misiunea Bisericii în contemporaneitate. Relaţia dintre Biserică şi cultură. Relaţiile intercreştine o necesitate a vremurilor noastre”.

După cum aflăm de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgovişte, cea de-a doua parte a evenimentului academic, a fost constituită din lansarea volumului ştiinţific al Înaltpreasfinţiei Sale, intitulat “Teologie, cultură şi dialog inter-religios în misiunea Bisericii”, prezentat de Pr. conf. univ. dr. Florea Ştefan. Rând pe rând, au luat cuvântul dl. Academician Răzvan Theodorescu; dl. Academician Constantin Bălcăceanu-Stolnici; dl. Prof. univ. dr. Virgil Cândea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, şi domnul Prof. univ. dr. Marius Petrescu, directorul Şcolii doctorale a Universităţii, care au elogiat personalitatea academică, culturală şi ecumenică a Înaltpreasfinţiei Sale. La final, dl. Prof. univ. dr. Ion Cucui, preşedintele Senatului Universităţii, a accentuat aportul didactic şi universitar de excepţie al Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nifon, la promovarea şi dezvoltarea Universităţii Valahia din Târgovişte.

Comentarii Facebook


Știri recente