Evanghelia deținută de Constantin Brâncoveanu, la Cluj-Napoca

Sub genericul „300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni” – la Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, aflat la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, va putea fi vizitată expoziția „Evanghelia lui Antim Ivireanu din 1693, un giuvaer al culturii noastre vechi”, cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor, informează „Ziarul Lumina”.

În acest an, Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca participă în premieră la Noaptea Europeană a Muzeelor, care va avea loc în acest an, sâmbătă, 17 mai, conform celor precizate de pr. Vasile Nemeș, director coordonator al muzeului.

Expoziția este organizată „în anul tricentenarului martiriului lui Constantin Brâncoveanu, marele Voievod al Țării Românești”, prilej cu care este oferit spre vizionare, „un giuvaier de preț, Evanghelia greco-română tipărită la 1693 de cărturarul, episcop și mitropolit Antim Ivireanu”, conform academicianului Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca. Evanghelia de la 1693, ce face parte din Patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și „este o remarcabilă operă tipografică, împodobită cu gravuri, frontispicii și inițiale ornate, ferecată în splendide coperți de argint datorate meșterilor argintari brașoveni”, a arătat acad. Marius Porumb, care a adăugat că „minunatul exemplar al Evangheliei greco-române, conservat în condiții excepționale, este o valoroasă relicvă sacră ce a aparținut lui Constantin Brâncoveanu, principele martir pe care îl pomenim cu evlavie în acest an comemorativ al martirilor Brâncoveni”.

Exemplarul, ce va putea fi admirat la Cluj-Napoca, a fost dăruit de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu unchiului său Mihail Cantacuzino, mare spătar, comandant al oștilor și ctitor al Mănăstirii Sinaia (1690-1695), al Bisericii de la Fundenii Doamnei (1699) și al Spitalului Colțea din București (1701), după cum a mai arătat acad. Marius Porumb.

Manifestări culturale și artistice

Manifestarea de la Muzeul Mitropoliei va fi completată de o serie de manifestări culturale și artistice, conform celor precizate de pr. Vasile Nemeș, directorul coordonator al instituției.

„Programul din Noaptea Europeană a Muzeelor se desfășoară între orele 20:00 – 1:30, în acest interval fiind prevăzute vizite de grupuri ghidate de specialiști (dr. Ana Dumitran de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, dr. Saveta Pop de la Muzeul Mitropoliei, acad. prof. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca). În program sunt incluse audiții de muzică religioasă și proiecții video”, a spus pr. Vasile Nemeș.

Corul „Il Gardellino” al Parohiei „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca, dirijat de lect. univ. dr. Liliana Cadar-Manoleasa, va prezenta muzică religioasă și populară românească și internațională. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Asociației Ars Transilvaniae România, Parohiei Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca, după cum a mai menționat pr. Vasile Nemeș.

Inițiat de episcopul Nicolae Ivan

Începuturile muzeului datează din 1924 din timpul episcopului Nicolae Ivan. În 1938, Muzeul Eparhial se deschide pentru public în câteva săli de la etajul doi al reședinței episcopale. Colecțiile cuprindeau obiecte de cult, icoane, tipărituri și manuscrise, documente privind istoria bisericii. O reorganizare după criterii moderne a muzeului a avut loc în 1975, când a fost redeschis pentru public la etajul II al reședinței Arhiepiscopiei. Patrimoniul muzeului a fost îmbogățit cu icoane, vechi tipărituri, documente și obiecte de cult, în prezent fiind una din cele mai importante colecții de artă veche românească din țară, conform academicianului Marius Porumb.

Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a inițiat amenajarea spațiului din demisolul Catedralei, în care s-a prevăzut organizarea expoziției permanente a Muzeului Mitropolitan. Muzeul a fost reorganizat în 2011, după o concepție muzeografică științifică și modernă, fiind o instituție ce tezaurizează valori inestimabile ale istoriei naționale, ale vieții religioase ale românilor transilvăneni, un patrimoniu cultural artistic ce cuprinde vechi icoane pictate pe lemn și sticlă, obiecte de cult, manuscrise și carte veche românească, obiecte și documente legate de istoria Eparhiei Clujului. Inițiativa de reorganizare a muzeului într-o formulă modernă, profund științifică, de tezaurizare a unor valori artistice și istorice, sau de valoare documentară este datorată vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, preluată apoi de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, după cum a mai arătat acad. Marius Porumb.

Comentarii Facebook


Știri recente