Etapa județeană a concursului Cultură și spiritualitate românească la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a găzduit sâmbătă, 15 februarie 2014, desfășurarea etapei județene, la nivelul județului Bihor, a concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie Cultură și spiritualitate românească, după cum ne-a mărturisit Pr. Prof. Alin Sonea.

Adresat elevilor de gimnaziu, concursul Cultură și spiritualitate românească își propune să valorifice personalitatea culturală deschisă a elevilor capabili de performanță din învățământul preuniversitar, pasionați de literatură și religie, și are ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarității, prin identificarea arhetipului literaturii de inspirație sacră și valorificând cunoștințele elevilor despre valorile spirituale românești, cu scopul cultivării respectului față de acestea și a asumării lor în viața personală.

Desfășurat sub genericul Frumusețea sacră a lumii, concursul a fost organizat, în acest an, pe doua secțiuni, respectiv Natura între pământ și cer, pentru elevii claselor a V-a și a VI-a, și Omul între sacru și profan, pentru clasele a VII-a și a VIII-a.

La această etapă a concursului au participat 72 de elevi din 20 de școli din județul Bihor, fapt ce denotă atractivitatea concursului printre elevii bihoreni. Reprezentantele Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, elevele Doria Szabo, din clasa a VII-a A, și Alexandra Danșa, din clasa a VIII-a A, au avut o prestație de excepție, ocupând locul întâi și, respectiv, locul al doilea, cu câte 97 și 95 de puncte, la secțiunea claselor VII – VIII. La secțiunea claselor V – VI, locul întâi a fost ocupat de eleva Ariana Paul de la Colegiul National „Iosif Vulcan” Oradea, cu 98 de puncte. În felul acesta, elevele Doria Szabo si Ariana Paul vor reprezenta județul Bihor la etapa națională concursului, care se va desfășura la Bârlad, în luna mai a acestui an.

De altfel, cele doua eleve ale Liceului Ortodox, Doria Szabo si Alexandra Danșa au participat la etapa națională a concursului și în anul școlar precedent, Doria Szabo obținând locul I, cu 100 de puncte, iar Alexandra Danșa premiu special, cu 85 de puncte. Cele doua eleve sunt pregătite de către doamnele profesoare Codruța Bogoșel și Mirela Rus (limba și literatura română) și Florica Popovici (religie ortodoxă).

Comentarii Facebook


Știri recente