Etapa eparhială a Concursului Național Părintele Dumitru Stăniloae la Caransebeș

În Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat, marți, 29 ianuarie 2013, etapa eparhială a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. La concurs s-au înscris 9 participanți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Cinci elevi de la Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și patru studenți de la Secția de teologie ortodoxă didactică din Caransebeș – Facultatea de Teologie, Științe Sociale și ale Educației din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, au susținut o probă scrisă. Pentru elevii seminariști tema concursului a fost „Viața și opera Părintelui Dumitru Stăniloae”, iar pentru studenți, „Unirea ipostatică și consecințele ei dogmatice în concepția teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae”.

„Sunt în anul întâi la Seminarul Teologic din Caransebeș, unde am învățat lucruri deosebite despre teologul secolului al XX-lea. După ce în școala gimnazială, la orele de religie, mi-a fost dat să descopăr personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae, acest concurs mi-a motivat studiul și dorința de a-l descoperi”, a mărturisit tânărul Cătălin Moisescu, câștigătorul concursului la nivel eparhial

Examenul s-a desfășurat în incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, în prezența unei comisii formate din profesori de la cele două instituții de învățământ teologic din Caransebeș. La nivel universitar, concursul a fost câștigat de teologul Nicolae Mustăcilă, student în anul III la Facultatea de Teologie, Științe Sociale și ale Educației.

Concursul se adresează elevilor de la seminariile și liceele teologice ortodoxe, studenților și masteranzilor de la facultățile de teologie ortodoxă din țară. Câștigătorii fazei eparhiale se califică pentru faza mitropolitană care se va desfășura la începutul lunii martie. Totodată, câștigătorii etapei eparhiale au fost premiați de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, miercuri, 30 ianuarie, după oficierea Sfintei Liturghii, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului”, oficiată cu prilejul prăznuirii patronilor învățământului teologic.

În cadrul planului de învățământ teologic din acest an, toți elevii și studenții teologi vor aprofunda teologia părintelui Dumitru Stăniloae, în cadrul orelor de curs, al simpozioanelor școlare, dar și în cadrul taberelor tematice organizate de Centrul eparhial prin Sectorul de tineret, alături de Universitatea „Eftimie Murgu”.

Comentarii Facebook


Știri recente