Etapa eparhială a Concursul național de muzică bisericească Lăudați pe Domnul în Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de joi, 19 septembrie 2013, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună, din Oradea, s-a desfășurat etapa eparhială a Concursului Național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, aflat la ediția a șasea, după cum ne-a precizat Pr. Silviu Dobai.

Moderatorul evenimentului a fost Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei. La ediția din acest an s-au înscris trei coruri mixte de la parohii din cadrul Eparhiei Oradiei, unele cu o tradiție de peste o sută de ani în arta muzicală corală, care, pe lângă răspunsurile duminicale de la Sfânta Liturghie în parohiile unde își desfășoară activitatea, susțin concerte anuale cu prilejul marilor praznice bisericești (Nașterea Domnului, Învierea Domnului, Pogorârea Sfântului Duh), și participă la evenimente cultural-religioase și artistice din țară și străinătate.

Repertoriul corurilor participante la acest concurs a fost compus, obligatoriu, din trei piese muzicale, după cum urmează: troparul hramului bisericii de la care provine corul sau un tropar la alegere, un axion duminical sau al unui praznic și o piesă de chinonic, astfel încât timpul alocat unei formațiuni corale să nu depășească 12 minute.

Notarea și evaluarea a fost realizată de un juriu alcătuit din: PC Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, titularul catedrei de muzică bisericească și ritual de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, PC Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, profesor de muzică bisericească la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Doamna Lect. Univ. Dr. Evanthia Maria Marta, cadru didactic de specialitate pedagogie muzicală de la Facultatea de Arte, departamentul Muzică, din cadrul Universității din Oradea.

În cadrul concursului, Corul „Armonia” al Parohiei Beiuș II, condus de dirijorul Panfil Buran, a interpretat: „Troparul Nașterii Domnului” de Valentin Timaru, Axionul duminical „Cuvine-se cu adevărat” de Gheorghe Popescu-Brănești și „Miluiește-mă, Dumnezeule” de Gheorghe Cucu.

Corul „Bisericii cu Lună” din Oradea, dirijat de Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr, a interpretat: „Troparul Nașterii Domnului” de Valentin Timaru, „Cuvine-se cu adevărat” de Timotei Popovici, „Lăsați pruncii să vie la Mine” de Ioana Ghica Comănești.

Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul” al Parohiei Oradea-Nufărul, dirijat de Prof. Loredana Pantea, a impresionat auditoriul cu un repertoriu compus din: „Troparul Sfintei Cruci” de Timotei Popovici, Axionul duminical „Cuvine-se cu adevărat” de Gheorghe Popescu-Brănești și „Lăudați pe Domnul” de Marius Cuteanu.

De asemenea, în afara concursului, Corul „Buna Vestire” din cadrul Parohiei Vadu Crișului, aflat sub îndrumarea dirijorului Adrian Bradea, a susținut un recital care a cuprins piesele „Ridica-voi ochii mei la ceruri”, „Cu noi este Dumnezeu” de Ioan Brie și „Doamne Iisuse Hristoase” de Gheorghe Buhuț.

În urma jurizării, câștigător al concursului a fost desemnat corul „Bisericii cu Lună”, Parohia Oradea-Centrală, cel care va reprezenta Eparhia Oradiei la etapa mitropolitană a concursului „Lăudați pe Domnul”. Locul al doilea a fost ocupat de Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul” de la Parohia Oradea-Nufărul, iar locul al treilea de Corul „Armonia” al Parohiei Beiuș II. Corul „Buna Vestire” al parohiei Vadu Crișului a primit din partea juriului o diplomă de apreciere.

Comentarii Facebook


Știri recente