„Eşti înger fraţilor tăi când faci totul pentru ei“

Răscumpărarea omului săvârșită de Hristos ne repune în posesia bunurilor pierdute de Adam. Esențialul, prietenia divină, ne este înapoiat prin botez, iar desăvârșirea este fructul eforturilor noastre susținute de harul dumnezeiesc. Câștigând vechea patrie în botez, creștinul prin dezlipirea de cele pământești, primește starea îngerilor, o nouă cetățenie, cea de sus.

Îngerii nu au patimi, natura lor este nepătimitoare. Omul ajunge să îmbrace și el nepătimirea îngerilor atunci când se ferește de mânie, când este lipsit de orice gelozie, când este liber de jugul viciilor și se sustrage slăbiciunilor naturii umane. „Omul răbdător, blând, smerit, îngăduitor seamănă cu puterile cerești care se disting prin nepătimirea lor.”

Apoi, îngerii nu sunt deloc legați de constrângerile care ne țin aproape de pământ; trebuie, deci, ca, după exemplul lor, să ne detașăm de nevoile acestea, înainte de orice de preocupările unei vieți prea pământești. Pentru a ne elibera cu siguranță de grijile care readuc mintea noastră spre pământ este bine să ne lipsim de abundența bunurilor din această lume. „A trăi precum îngerii înseamnă a renunța la bunurile lumii.”

În definitiv, viața îngerească presupune mai întâi o detașare completă, o pregătire pe care o reușim în măsura în care suntem mai liberi din partea celor pământești.

Această lucrare este obiectul propriu al nevoinței ascetice. Curăția interioară, renunțarea la lucrurile neesențiale, calmul sufletului și stăpânirea de sine sunt caracteristicile acestei asceze.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…