Serbare Putna – 150: Este nevoie ca Biserica să intre în dialog cu tinerii, spune Patriarhul

Patriarhul Daniel a răspuns luni la întrebările primite de la participanții la Congresul Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna. Ce de a treia a fost despre modalitățile prin care tinerii pot fi atrași spre izvoarele tradiției și valorile perene. Patriarhul a răspuns că trebuie invitați la dialog în cadrul unor evenimente ca Serbarea de la Putna sau ITO.

Întrebarea lui Radu Artiom, student din București:

  • Ce măsuri concrete am putea întreprinde pentru a-i aduce mai aproape de izvoare, adică de moștenirea spirituală care ne conturează identitatea, pe acei tineri care s-au îndepărtat de această moștenire în mișcarea de globalizare și uniformizare de acum?

Părintele patriarh i-a răspuns, printre altele:

  • „Îi invităm pe acești tineri să dialogheze, să coopereze mai mult cu alți tineri care sunt deja organizați în frății, în asociații atât în țară, cât și în diaspora română.”
  • „Mai ușor se organizează tinerii între ei și își exprimă sentimentele, gândurile, preocupările, problemele.”
  • „Este nevoie din partea Bisericii ca să îi asculte mai întâi și să îi sprijine în activitățile lor de întărire în credință și de cultivare a comuniunii fraterne, pentru că lumea secularizată este și o lume a individualismului, și individualismul exagerat duce la depresie.”

Redăm în continuare răspunsul integral oferit de Patriarhul Daniel la cea de a treia întrebare primită la Congresul Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna. Intertitlurile aparțin redacției.


Este nevoie ca Biserica intre în dialog cu tinerii

Răspunsul patriarhului la a treia întrebare primită la Congresul Studențesc Aniversar de la Putna

Îi invităm pe acești tineri să dialogheze, să coopereze mai mult cu alți tineri care sunt deja organizați în frății, în asociații atât în țară, cât și în diaspora română.

Există în diaspora occidentală română organizații de tineret binecuvântate și sprijinite de Biserică – de mitropolii, de episcopii –, cum este de pildă în Franța, în Italia, în Spania și în Germania. Aceste organizații de tineret sunt o șansă pentru consfătuire, pentru împreună-dialogare, dar și pentru activități.

Sunt necesare aceste întruniri, deoarece contextul în care viețuiesc tinerii este foarte diferit, de la o țară la alta și de la un continent la altul. Tinerii ortodocși din Africa, de pildă: problema lor principală nu este atât secularizarea, cât sărăcia. În Occident, marea problemă este secularizarea și o oarecare imagine negativă pe care o imprimă acestor tineri credincioși tinerii secularizați.

Dar aceste întâlniri, cum este și aceasta de aici, de la Putna, și întrunirile noastre anuale – Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO), care nu s-au mai ținut din cauza pandemiei –, au fost de mare succes și de mare utilitate. Mai ușor se organizează tinerii între ei și își exprimă sentimentele, gândurile, preocupările, problemele.

Este nevoie din partea Bisericii ca să îi asculte mai întâi și să îi sprijine în activitățile lor de întărire în credință și de cultivare a comuniunii fraterne, pentru că lumea secularizată este și o lume a individualismului, și individualismul exagerat duce la depresie. Niciodată nu a fost atâta depresie în Occident ca acum și, din păcate, și în rândurile multor tineri dezorien­tați. Există acest fenomen.

Este foarte important ca parohiile să aibă activități mai intense consacrate tinerilor, să-i asculte și să-i călăuzească pe cât se poate și mai ales să-i sprijine. Foarte mulți au nevoie de îndrumare, dar și de o prezență a preotului, a celor care au mai multă experiență.

Este o etapă nouă. Dar cel ce caută va găsi, iar celui ce bate i se va deschide. Și, din acest punct de vedere, trebuie să avem multă speranță. Cum se spunea în limba latină? Dum spiro, spero – „Cât timp respir, sper”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente