Eroii români vor fi comemoraţi la Soultzmatt

Cei 678 de eroi români înmormântaţi în cimitirul românesc din satul Soultzmatt din estul Franţei vor fi comemoraţi sâmbătă, 15 iunie 2019. 

Pelerinajul la Cimitirul militar românesc din Soultzmatt pentru comemorarea conaţionalilor care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă are loc anual.

Programul liturgic de anul acesta va începe cu Slujba Utreniei de la ora 08:30, informează Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale.

În continuare, de la ora 10:00 va fi oficiată Sfânta Liturghie de Mitropolitul Iosif şi Episcopul vicar Sofian Braşoveanul la capela Schaeffertal, situată la 400 metri de cimitir.

La ora 13:00 va fi oficiată la cimitir slujba de pomenire pentru soldaţii români, urmată de o ceremonie militară care va consta în intonarea imnelor României şi Franţei, dar şi depunere de coroane de flori.

Slujbele religioase vor fi succedate de un program cultural, începând cu ora 14:00, care va cuprinde un concert de nai, expoziţii de icoane şi obiecte tradiţionale româneşti.

Scurt istoric 

În Cimitirul militar din Soultzmatt au fost înmormântaţi 678 soldaţi români, luaţi prizonieri în Transilvania, care s-au stins unul după altul, mai ales în anul 1917, în urma regimului inuman (privaţiuni, foame, tortură) impus de germani.

În data de 30 august 1919, oraşul Soultzmatt a dăruit României platoul de la Val du Pâtre (Valea Păstorului), pe care odinioară fusese amplasat lagărul prizonierilor români, şi pe care a fost amenajat ulterior actualul cimitir militar român.

În prezenţa Suveranilor României – Regele Ferdinand I şi Regina Maria, în 9 Aprilie 1924, s-a sfințit acest loc de pomenire, dăruit de către statul francez României. La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură.

Foto credit: Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente