Eroii români pomeniţi la Soultzmatt, Franța

Soldaţii români înmormântaţi în Cimitirul militar din Soultzmatt (regiunea Alsacia, Franța) au fost pomeniţi sâmbătă, 18 iunie 2016 (Moşii de vară). În această zi de pomenire a morţilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii şi Slujba Parastasului în necropola din apropierea oraşului Soultzmatt unde sunt înmormântaţi 687 de soldaţi români căzuţi în primul război mondial. Sfintele slujbe au fost oficiate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Ignatie a subliniat faptul că nouă ne revine datoria să răspundem jertfei acestor soldaţi prin dragoste faţă de sufletele lor.

Aceşti soldaţi români au căzut departe de ţara lor, de părinţii lor, de copiii lor, de soţiile lor; aceşti soldaţi au murit de foame, în lipsuri și, poate mulţi dintre ei, în torturi groaznice. Toate acestea ei le-au suportat ca noi să fim liberi, să ne bucurăm de demnitate. Nouă ne revine datoria să răspundem acestei jertfe prin dragoste faţă de sufletele lor. Sufletele martirilor s-au urcat la ceruri în stare de jertfă care înseamnă dragoste, abnegaţie și dăruire integrală. Ei ne-au dat un mare exemplu. Reușim noi să ne însuşim şi să trăim această jertfă, această dragoste faţă de neam, faţă de identitatea pe care o avem și care este un dar de la Dumnezeu?, a spus Preasfinţia Sa.

Este prea puţin să îi pomenim o dată în an pe aceşti eroi, a mai spus Preasfinţitul Părinte Ignatie şi a subliniat responabilitatea pe care noi o avem să transmitem copiilor noștri credința și dragostea față de neam.

Vă pot spune ce simt de fiecare dată când vin aici: mă încarc sufleteşte de jertfa și de dragostea lor faţă de neam, faţă de patrie şi faţă de identitatea noastră pe care noi am primit-o în dar de la Dumnezeu. Venim să ne rugăm la mormintele martirilor şi ale eroilor noştri ca să luăm ceva din spiritul lor de jertfă. Regele Ferdinand, la inaugurarea acestui cimitir, a spus că nu vrea să vorbească nimic pentru a nu tulbura liniştea acestor martiri şi eroi ai neamului. Vedeţi cât respect aveau înaintaşii noştri faţă de martiri? Să știți că noi vrem să le tulburăm liniştea acestor martiri prin rugăciune. Vrem să venim aici an de an să ne rugam pentru ei. Este o mare responsabilitate să transmitem copiilor noștri credința și dragostea aceasta față de neam. Ce minunat ar fi ca fiecare cruce din acest cimitir militar românesc, și sunt 687 de cruci, să aibă un rugător pentru sufletul celui care odihnește sub aceasta, a mai precizat Preasfinţia Sa.

Evenimentul a fost organizat de către Parohia Sfinții Cosma și Damian, din Pulversheim, Mulhouse, Franța, condusă de părintele paroh Emil Tanca.

dCimitirul militar român de la Val du Pâtre este situat într-o zonă muntoasă din munţii Vosgi, în imediată apropiere de oraşul Soultzmatt din Alsacia. Este singura şi cea mai mare necropolă militară românească din Franţa.

Aici au fost (re)înmormântaţi 678 soldaţi români, luaţi prizonieri în Transilvania, care s-au stins unul după altul, din anul 1917 – până în anul 1918, în urma regimului inuman (privaţiuni,  foame, tortură). 553 de morminte sunt individuale. În alte două morminte  comune (de la unul lipseşte inscripţia de la baza crucii)  se află osemintele a 125 de prizonieri („un întreg detaşament român”), care au murit de frig în noaptea de 27 spre 28 Ianuarie 1917, la Steinbrunn-le-Haut.

Pomenirea soldaților români, la Soultzmatt – Franța – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…