Eroii neamului cinstiţi pe „Meteora“ Bacăului

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ – Valea Budului din judeţul Bacău a găzduit joi, 21 mai 2015, un eveniment cultural-duhovnicesc. Acesta a fost prilejuit de sărbătoarea Înălţării Domnului şi de Ziua Eroilor şi a debutat cu o slujbă religioasă la Monumentul Eroilor din Mărgineni, informează „Ziarul Lumina”.

În comuna Mărgineni din judeţul Bacău s-au desfăşurat joi, 21 mai 2015, o serie de manifestări religioase şi culturale, în cinstea eroilor neamului românesc. Evenimentele au avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în cadrul manifestărilor specifice Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, bucurându-se de participarea elevilor Şcolii Gimnaziale „Alexandru Piru“ din Mărgineni, însoţiţi de cadrele didactice. În faţa Monumentului Eroilor, amplasat în parcul din faţa primăriei comunei Mărgineni, a fost oficiată slujba de pomenire a eroilor neamului românesc, ostaşilor şi luptătorilor români din toate timpurile şi din toate locurile, dar în special a celor din cel de-al Doilea Război Mondial, înscrişi pe soclul monumentului.

„Alături de şcolari şi de cadrele didactice ale şcolii din localitate, au mai fost prezenţi locuitori ai comunei, precum şi numeroase oficialităţi. Slujba s-a încheiat cu o scurtă alocuţiune rostită de către Marcelin Şolot, primarul comunei Mărgineni“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În continuare, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din Valea Budului, prin bunăvoinţa şi sprijinul stavroforei Magdalena Budeanu, stareţa aşezării monahale, toţi cei prezenţi au adus un prinos de cinstire şi recunoştinţă eroilor români, reprezentaţi de către veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Nicolae Palade din satul Trebeş şi Dumitru V. Bardaşu din satul Valea Budului au venit cu mărturii de la evenimentele istorice pe care le-au trăit, intervenţiile fiind moderate de către prof. Tatiana Cruceanu. După cum a menţionat preotul Flavius Balaban, slujitor la Mănăstirea Valea Budului, în încheierea evenimentului au fost rostite poezii religioase alcătuite de către Înaltpreasfinţitul Ioachim şi au fost interpretate cântece patriotice în cinstea eroilor. Manifestarea cultural-educativă s-a încheiat într-o frumoasă atmosferă de bucurie creştină, copiii şi profesorii gustând din bunătăţile pregătite de obştea mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente