Eroii Detașamentului Păuliş vor fi comemorați la 80 de ani de la luptele din septembrie 1944

Eroii Detașamentului Păuliș vor fi comemorați în zilele de 13 și 14 septembrie, la împlinirea a 80 de ani de la luptele de pe valea Mureşului şi a Crişului Alb în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în urma cărora au apărat Defileul Mureșului și, implicit, suveranitatea și integritatea României.

Luptele de la Păuliș

După 23 august 1944, când Armata Română a întors armele împotriva Germaniei, încercările armatelor hortiste de a păstra Transilvania au fost oprite de eroii căzuți la Păuliș. Ofensiva hortiștilor la granița de vest a început la 5 septembrie 1944, iar Aradul a căzut în fața invadatorilor la 11 septembrie.
Pe Valea Mureșului și-a continuat înaintarea Divizia ungară „Budapesta”, cu 20.000 de militari, dar a fost oprită în zona Păulișului de un detașament român format din trei batalioane de elevi de la Școala de subofițeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie și divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puțin peste 1.800 de militari.
Ostașii români au rezistat eroic timp de șapte zile unui inamic superior numeric, precum și ca tehnică de lupta, până la sosirea în zona a marilor unități românești care i-au determinat pe inamici să se retragă.

Programul comemorării

În data de 13 septembrie, evenimentul se va deschide cu o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în localitățile Ghioroc și Miniș, care va fi oficiată la Biserica Ortodoxă Miniș, de la ora 10:30. Vor fi apoi depuse coroane la troița eroilor și va fi vizionat filmul „Eroii de la Păuliș”.

În continuare va avea loc Marșul Eroilor de la Păuliș, pe următorul traseu (12 Km): sediul fostei Școli de Subofițeri în Rezervă Radna – Cimitirul Eroilor Radna – Muzeul militar de la Păuliș – Monumentul de la Păuliș. Itinerariul include vizitarea Muzeului de la Păuliș.

Programul primei zile se va încheia în Piața Catedralei din Municipiul Arad, de la ora 19:00, cu spectacolul comemorativ „Eroi sunt încă!” și vizionarea filmului „Eroii de la Păuliș”. De asemenea, vor avea loc concerte susținute de Corala preoților Episcopiei Aradului și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Brigada 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, precum și de soliștii Nicolae Furdui Iancu și Mariana Anghel. Unitățile militare și instituțiile din garnizoană se vor retrage cu torțe.

A doua zi, de la ora 10:00, va avea loc o ceremonie cu depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, urmată de inaugurarea Muzeului „Păuliș – Nici pe aici nu se trece!”

Între 11.30 și12.00 va fi oficiat un ceremonial religios cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Cimitirul Eroilor din Radna, concomitent cu slujba de Pomenire a eroilor la Biserica Ortodoxă din Păuliș.

Totodată, de la ora 12:30 se va desfășura ceremonialul militar cu prezentarea onorului și intonarea Imnului Național al României, urmat de oficierea ceremonialului religios de către IPS Timotei,  Arhiepiscopul Aradului și alocuțiuni oficiale.

Ceremonia de acordare a unor distincții atât urmașului veteranului „Detașamentului Păuliș” Nicolae Streian, cât și a infirmierei Elena Chiriță (acordarea de diplome ale Asociației ASTRA Arădeană) va avea loc de la ora 13:00.

La ora 13.10 va urma un moment artistic, care va cuprinde intonarea unor cântece patriotice, recitarea unor versuri și un recital instrumental la nai – elevii Școlii Generale „Păuliș” și cei ai Liceului de muzică „Sabin Drăgoi”.

Ceremonia depunerii de coroane va avea loc de la ora 13:25, după care va urma defilarea militarilor de la unitățile din județul Arad și survolul elicopterelor  de la Baza Aeriană Timișoara.

Pe durata manifestărilor vor fi expuse în spațiul din fața monumentului de la Păuliș autovehicule militare și de epocă, în cadrul expoziției „Retromobil” Club România.

Foto credit: eroiidelapaulis.ro


Știri recente