Erezia lui Arie nu a murit. Trăim într-o societate hristofobă, spune Episcopul Hușilor

În Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Episcopul Ignatie al Hușilor a spus că arianismul nu a dispărut, ci se ascunde în umanismul seculat ateu.

Preasfinția Sa a explicat că erezia lui Arie și-a propus să Îl smulgă pe Dumnezeu din Iisus Hristos, negându-i divinitatea, la fel cum umanismul ateu vrea ca Dumnezeu să dispară din umanitate.

Erezia lui Arie nu a murit

„Această filosofie pune în centrul întregului eșafodaj ideologic pe om, care se vrea a fi măsura tuturor lucrurilor – tot ceea ce este în universul acesta să graviteze în jurul omului, excluzându-L pe Dumnezeu din această ecuație”.

Ierarhul l-a citat pe Cuviosul Iustin Popovici care spunea că „arianismul nu a murit, că este încă viu, nu a fost înmormântat”.

„El trăiește cu vigurozitate și cu tentativa de a-L  evacua și alunga pe Dumnezeu din lumea aceasta, pentru ca omul să se simtă, cu adevărat, descătușat de orice fel de corset al unor norme morale, al unui anume fel de conduită și mod de viață care izvorăște din Evanghelie”, a spus PS Ignatie.

„Umanismul este expresia, prin excelență, a divizării, pentru că nu-L mai are pe Dumnezeu în centrul său – Cel care este Unitatea absolută și care conferă omului starea de unitate”, a continuat ierarhul.

Trăim într-o societate hristofobă

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat că trăim astăzi „o stare de dezbinare cumplită, care are îndărătul ei o poftă nebună a omului de a renunța la tot ceea ce ține de sacru”.

„Trăim într-o societate hristofobă, care Îl urăște pe Hristos, care vrea să renunțe la icoane și la prezența lui Dumnezeu în spațiul public, alungându-L în viața privată a fiecăruia. Auzim pe foarte mulți spunând că cine vrea să Îl trăiască pe Dumnezeu să Îl trăiască în intimitatea sa, fără să fie nevoie meargă la biserică. Nu este nevoie să fie văzuți preoții în spațiul public, la evenimente culturale sau de importanță deosebită din istoria neamului – este o prea multă prezență a sacrului, ar trebui să mai renunțăm la aceasta. Nu este nevoie de prezența lui Dumnezeu”.

„Va veni vremea când a vorbi despre Dumnezeu, a mărturisi ceea ce credem, poate constitui o infracțiune, atâta vreme cât societatea se dorește a fi seculară”, a spus PS Ignatie.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Episcopul Ignatie a slujit duminică în Catedrala din Huși. În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Calinic Bîrzu, din obștea Catedralei Episcopale, a fost hirotonit diacon.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente