Episcopul vicar Varlaam: În cei 29 ani de arhierie toate lucrările Patriarhului Daniel converg spre apărarea şi promovarea Ortodoxiei

La finalul liturghiei din Catedrală, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a adus felicitări Patriarhului Daniel la împlinirea a 29 ani de arhierie şi a afirmat că toate lucrările Preafericirii Sale din această perioadă „converg în apărare și promovarea credinţei noastre mântuitoare, a Ortodoxiei”.

Hirotonia ca arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc în Duminica Ortodoxiei din anul 1990. Arhimandritul Daniel Ciobotea a fost hirotonit atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul Lugojanul.

La împlinirea a 29 de ani de la acel moment, în cadrul liturghiei oficiate în Duminica Ortodoxiei au fost rostite ectenii şi rugăciuni speciale „pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru multele binefaceri pe care le-a revărsat asupra Preafericitului Părinte Daniel” în acest răstimp de slujire arhierească.

Părintele Episcop Varlaam Ploieşteanul a făcut referire la momentul din anul 1990 şi a evidenţiat câteva dintre principalele lucrări misionare ale Patriarhului Daniel din cele aproape trei decenii de slujire în demnitatea arhieriei.

„Prin multele sute de biserici înălţate ca mitropolit şi patriarh, în frunte cu Catedrala Naţională, prin dezvoltarea fără precedent a mass mediei bisericeşti, prin lucrarea misionară, pastorală, filantropică a Bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a făcut altceva să apere Ortodoxia în aceste vremuri tulburi şi complicate şi să promoveze adevărata credinţă mântuitoare”, a spus Preasfinţia Sa.

Cu acest prilej, ierarhul a mulţumit Patriarhului României în numele tuturor colaboratorilor şi i-a oferit un coş cu flori.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a adus mulţumiri Episcopului Vicar Varlaam pentru „cuvintele elogioase” şi a subliniat că „toată lucrarea cea bună în Biserică se săvârşeşte prin harul lui Dumnezeu şi prin conlucrarea oamenilor cu harul lui Dumnezeu”.

„Noi considerăm că slujirea arhierească este o mare responsabilitate şi niciodată nu suntem vrednici să ne ridicăm la înălţimea chemării, dar facem aceasta ca unii care avem speranţa că dumnezeiescul har pe cele neputincioase le întăreşte şi pe cele cu lipsă le împlineşte ca să se vadă că puterea nu vine de la noi, ci de la Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a afirmat că „Dumnezeu a sădit puterea harului în această fragilitate a firii umane şi cheamă oamenii la slujire”.

„În această slujire vedem ajutorul lui Dumnezu, dar vedem şi oamenii prin care Dumnezeu ne ajută, şi anume părinţii după trup, părinţii duhovniceşti, profesorii, dar şi împreună slujitorii ierarhi, preoţi şi diaconi, monahi şi monahii, credincioşi şi credincioase care iubesc Biserica lui Hristos”, a spus Părintele Patriarh.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, în 4 martie 1990 în Catedrala mitropolitană din Timişoara.

În data de 7 iunie 1990 a fost ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind întronizat în data de 1 iulie a aceluiaşi an.

În data de 12 septembrie 2007 a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

A fost întronizat ca patriarh în data de 30 septembrie 2007 în Catedrala patriarhală din Bucureşti.

Foto credit: Ziarul Lumina/Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente