Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: Sf. Elefterie a înţeles că nu există libertate decât în Hristos

În omilia rostită sâmbătă la Parohia Pipera, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidenţiat viaţa jertfelnică şi misionară a Sf. Elefterie care „a înţeles că nu există libertate decât în Hristos”.

Părintele Episcop Timotei a slujit în Parohia Pipera în calitate de delegat al Patriarhului Daniel, binecuvântând în cursul dimineţii noua capelă a cimitirului „Sfântul Ilie”.

După slujba de binecuvântare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

În omilia de la liturghie, Preasfinţitul Părinte Timotei a vorbit despre virtuţile sfântului Elefterie, dar şi despre martirajul său.

La finalul slujbei au fost acordate distincţii. Foto credit: Basilica.ro

Libertatea în Hristos duce la veşnicie

Făcând referire la semnificaţia numelui Elefterie, care înseamnă cel liber, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a subliniat că „libertatea pe care ne-o dă Hristos ne duce la viaţa veşnică”.

„Cei care trăiesc în Hristos sunt oameni liberi, chiar dacă uneori sunt nedreptăţiţi, umiliţi, chiar dacă suferinţa lor este evidentă în acestă lume, ei rămân liberi pentru că nu există libertate decât în Hristos”, a spus Preasfinţia Sa.

În omilia sa, Părintele Episcop Timotei a rezumat perioada de grele persecuţii în care a vieţuit Sfântul Elefterie şi a evidenţiat „râvna lui pentru dreapta credinţă”.

Martiriul Sfântului Elefterie

Ierarhul a vorbit despre moartea martirică suferită de Sfântul Elefterie, dar şi despre jertfa mamei sale Antia.

„Atunci când a fost martirizat, mama lui, Antia, care se afla în apropiere, l-a îmbrăţişat pe fiul ei bucurându-se de această tărie a lui. În momentul în care mama şi-a îmbrăţişat fiul ce sângera, soldaţii au omorât-o şi pe ea. Aşa că Sfântul Elefterie a murit în timp ce era îmbrăţişat de mama lui şi amândoi îmbrăţişaţi de negrăita dragoste a lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, preotul paroh Constantin Păun şi preotul  Mihai Postelnicu au primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul Sanctus Stephanus Magnus.

Preotul coslujitor Ionuţ Doroşencu a fost hirotesit iconom. Foto credit: Basilica.ro

Lăcașul de cult din Pipera a fost sfinţit în ziua sărbătorii Bunei Vestiri din anul 1996, în prezența vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente