Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: Să intrăm în catedrala mult dorită de români!

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a spus miercuri la Mănăstirea Radu Vodă că avem posibilitatea în apropierea praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului „să intrăm într-o catedrală atât de mult visată și dorită de români”: Catedrala Mântuirii Neamului.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018, de Odovania Intrării în biserică a Maicii Domnului.

„Dumnezeu a rânduit ca la finalul acestor o sută de ani (de la Marea Unire, n.r.) noi să avem posibilitatea să intrăm într-un timp al praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului într-o catedrală atât de mult visată și dorită, dacă nu de contemporanii noștri, dacă nu de o parte dintre noi pentru că suntem destul de dezbinați, dar de mulți dintre românii adevărați ai ultimei sute de ani și mai mult decât o sută de ani”, a subliniat ierarhul făcând referire la cei care au inițiat în urmă cu 126 ani ideea unei Catedrale Naționale.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit miercuri, 21 noiembrie 2018, în Biserica Mănăstirii bucureștene „Radu Vodă”.

În predica rostită la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit despre contextul în care a avut loc ducerea la Templul din Ierusalim a Celei ce avea să fie Născătoare de Dumnezeu.

Făcând o analogie cu acest praznic, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre evenimentul istoric ce urmează să aibă loc: sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Despre catedrala dorită de mai bine de o sută de ani, părintele episcop a spus că „nu Biserica a numit-o a «Mântuirii Neamului», ci regele Ferdinand, care asemeni lui Carol I a dorit mult înălțarea acestei catedrale”.

PS Timotei a amintit că Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale în 1884 și a alocat atunci cinci milioane de lei în aur care au fost folosiți ulterior la alte proiecte.

„Intrarea noastră pentru prima dată în această catedrală istorică înălțată pentru eroii neamului românesc și pentru istoria atât de frumoasă, dar și zbuciumată a pământului în care trăim și noi în aceste zile ale Intrării în biserică a Maicii Domnului ne arată că Dumnezeu este prezent în Biserica Lui”.

„Și fericiți sunt cei care intră permanent în Biserica lui Dumnezeu cum a intrat Fecioara Maria în Templul din Ierusalim pentru a împlini Legea”, a adăugat ierarhul.

Părintele episcop a evidențiat evlavia Sfinților Părinți ai Maicii Domnului, care „n-au dorit să se bucure pentru moment de acest prunc, ci să împlinească făgăduința făcută lui Dumnezeu, aceea de a închina pe prunca lor primită ca dar la bătrânețe lui Dumnezeu”.

Cu această ocazie, ierarhul a făcut referire la părinții tinerilor care studiază la seminarul din apropierea Mănăstirii „Radu Vodă” și a spus că că ei le-au insuflat evlavie și un model bun de urmat.

„Cea mai mare comoară pe care părinții o pot oferi copiilor lor este comoara credinței”, a continuat Preasfinția Sa.

În finalul cuvântului rostit, Preasfințitul Părinte Timotei a spus că „sărbătorile închinate Maicii Domnului ne aduc mare bucurie celor care Îi cerem ajutorul”. El a îndemnat să ne rugăm „celei numite «Palat al Împăratului Hristos»” să ne ajute să ajungem în „Palatul Învierii”, în Împărăția cerurilor.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente