Episcopul vicar Timotei Prahoveanul la Catedrala Patriarhală: Cei tari iartă!

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat în Duminica Lăsatului sec de brânză la Catedrala Patriarhală că puterea de a ierta le este caracteristică celor tari în credință.

„Cei tari iartă”, a spus ierarhul, „iar cei slabi în credință se lasă întotdeauna robiți de gândul răzbunării”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor le-a spus credincioșilor din Catedrala Patriarhală că iertarea este „cel mai important exercițiu în timpul postului și nu doar în vremea lui”.

„Este un exercițiu foarte greu” a precizat Preasfinția Sa comparând Postul Mare cu o școală.

Despre această „școală a pocăinței” Preasfințitul Părinte Timotei a spus că are „mai multe etape, exerciții și foarte multe cereri” la care de multe ori rămânem restanțieri.

Revenind la iertare, cel mai greu dintre exerciții, ierarhul a constatat că „reușim foarte greu sau deloc să iertăm pe cel care ne-a greșit”.

„Dar Mântuitorul ne-a spus foarte clar și va trebui să înțelegem că doar în măsura în care iertăm altora ni se va ierta și nouă”, a continuat părintele episcop rememorând Pilda datornicului nemilostiv (Matei 18: 23-35).


Basilica.ro îţi este alături în Postul Mare prin campania #maitarecamoartea


Ierarhul a spus că Mântuitorul a adus în locul Legii Talionului Legea Iubirii, cea mai înaltă dintre legi.

„Legea Iubirii, în funcție de cum o înțeleg și o pun oamenii în practică, ar trebui să aducă armonie într-o lume care este tot mai mult învrăjbită, pace acolo unde sunt furtuni sufletești pe care oamenii le păstrează multă vreme în inimă, ar trebui să aducă binecuvântare acolo unde este blestem și iubirea lui Dumnezeu în locul urii”.

„Focul se stinge cu apă și răul cu iubire”, a adăugat PS Timotei Prahoveanul, citând un părinte filocalic, Avva Epifanie.

La final, ierarhul a spus că momentul începutului Postului Mare trebuie să fie „plin de smerenie de umilință și de realism”.

„Să ne recunoaștem starea și să venim cerând iertare, iertând pe alții și așteptând propria noastră iertare”, a recomandat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente