Episcopul vicar Timotei Prahoveanul despre ocrotitorul Mănăstirii Căldăruşani: om iubitor de rugăciune şi linişte

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Mănăstirea ilfoveană Căldăruşani care şi-a sărbătorit ocrotitorul: pe Sf. Ier. Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti.

Mănăstirea Căldăruşani mai are următoarele hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, „Sfântul Evanghelist Ioan”, „Sfânta Varvara” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor”.

În omilia sa, Părintele Episcop l-a prezentat credincioşilor pe Sf. Grigorie Dascălul ca un „om iubitor de rugăciune şi linişte” şi un mare învăţător care a depus eforturi consistente în direcţia scrierii şi traducerii de cărţi.

„El a înţeles că prin cuvintele Sfinţilor Părinţi ai Bisericii se vor lumina preoţii şi credincioşii, se vor lumina tinerii care aveau să înveţe teologie, dorind să fie şi ei ucenici ai Domnului”, a spus Preasfinţia Sa.

Potrivit Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Sfântul Grigorie Dascălul a fost un model de smerenie şi o pildă de ascultare.

Ierarhul a accentuat faptul că smerenia l-a caracterizat dintotdeauna pe sfântul pomenit astăzi, „chiar şi în momentul în care a fost chemat la înalta slujire arhierească”.

La slujbă au participat credincioși din Capitală și împrejurimi, dar și din alte zone ale țării.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de pomenire pentru ctitorii care au trecut la Domnul.

Viaţa

S‑a născut în anul 1765, în Bucureşti, şi a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ, sub îndrumarea duhovnicească a Sfântului Paisie Velicikovski.

În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind aşezat în cinstea de Mitropolit al Ţării Româneşti, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinţilor, cu data de prăznuire la 22 iunie.

Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006 în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu prilejul hramului acesteia.

Moaştele sale se află la Mănăstirea Căldăruşani.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente