Episcopul Varlaam Ploieşteanul: Nu doar numele de creştin ne asigură Împărăţia lui Dumnezeu

În omilia duminicală rostită la Biserica Sfântul Spiridon din Capitală, Episcopul vicar Patriarhal a atras atenţia că „nu doar calitatea de creştin ne şi asigură să stăm în eternitate”, deoarece „la masă cu El vor sta mulţi care au împlinit cu smerenie porunca lui Dumnezeu”.

Hristos a subliniat acest aspect şi evreilor prin minunea vindecării ostaşului aflat în subordinea ofiţerului roman, a remarcat ierarhul.

„El a spus în mai multe rânduri că Dumnezeu poate face şi din pietre fii ai lui Avraam. Fiu al lui Avraam te face nu genealogia căreia îi aparţii, ci modul în care împlineşti în viaţa ta de zi cu zi legea”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam.

„De aceea cuvintele acestea se adresează şi nouă creştinilor de astăzi”, a spus Preasfinţia Sa evidenţiind că dobândirea Împărăţiei Cerurilor nu se face doar prin purtarea numelui de creştin, ci mai ales prin împlinirea poruncilor lui Hristos.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a reiterat faptul că Hristos l-a vindecat pe acel bolnav pentru „dragostea ofiţerului roman faţă de un subaltern care nu îi era nici rudă, nici superior; pentru credinţa şi smerenia lui puternică”.

Ierarhul a făcut referire la situaţia actuală când „milioane de români  trăiesc şi lucrează în mijlocul altor popoare”, iar în ţara noastră „sosesc oameni aparţinând altor neamuri şi care vin aducând cu ei alte credinţe”.

În acest sens, el a precizat că „din dimensiunea misionară a minunii pe care o săvârşeşte Mântuitorul cu sluga acestui sutaş în evanghelia de astăzi învăţăm că noi trebuie să apreciem în oameni nu faptul că sunt de un sânge ci noi, ci dacă sunt sau nu oameni care cred în Dumnezeu”.

Preasfinţia Sa a vorbit şi despre urmarea pozitivă a creşterii diasporei româneşti din Europa.

Acest exod al românilor în Europa a determinat o mulţime de oameni să îmbrăţişeze credinţa Bisericii noastre prin faptul că românii unde au ajuns s-au organizat în parohii, comunităţi cu o viaţă liturgică şi duhovnicească foarte puternică care au devenit o mărturie pentru cei din jur de a îmbrăţişa această credinţă atât de vie şi de lucrătoare în mijlocul comunităţilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul a hirotonit preot pe diaconul Adrian Șerban și diacon pe tânărul teolog Florin Mânzu, ambii pe seama Catedralei „Sfântul Spiridon – Nou”, paraclis patriarhal.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente