Episcopul Varlaam Ploieşteanul explică de ce sărbătoarea Sfântului Nicolae este o chemare şi o provocare 

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a explicat vineri, în cadrul slujbei de la Patriarhie, de ce sărbătoarea Sfântului Nicolae este o chemare, dar, în acelaşi timp, şi o provocare pentru noi oamenii.

Chemare pentru că trebuie să-i urmăm exemplul milostivirii sale şi provocare pentru că trebuie să înfrângem propria lăcomie şi tendinţa societăţii de a ne transforma în consumerişti.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Nicolae în Catedrala Patriarhală. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

„Prin imaginile şi ştirile pe care le vedem în mass media, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae apare ca o sărbătoare a bogăţiei, a darurilor pe care le găsim în cizme, însă realitatea din societate este cu totul alta”.

„Potrivit presei aproximativ trei sute de mii de copii din rândul poporului nostru au abandonat şcoala din lipsă de mijloace materiale, câteva sute de mii trăiesc la limita sărăciei. Îi vedem adeseori scormonind în gunoaie şi coşurile de gunoi în căutarea unei bucăţi de pâine”.

„De aceea, sărbătoarea Sfântului Nicolae este o chemare şi o provocare ca şi noi creştinii, care ne bucurăm de darul cel mare pe care Dumnezeu Tatăl L-a dăruit umanităţii întregi, şi anume Întruparea preaiubitului Său Fiu ca toţi cei care credem în El să nu pierim, ci să avem viaţă veşnică, să ne arătăm la rândul nostru recunoscători şi dăruitori având în faţa noastră chipul Sfântului Ierarh Nicolae, chip al blândeţii şi al bunătăţii”, a spus Părintele Episcop Varlaam Ploieşteanul.

Moment de rugăciune din timpul Sfintei Liturghii. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

În cadrul predicii, ierarhul a reamintit că tradiţia darurilor de Moş Nicolae provine din exemplul milosteniei practicate de Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

„În timpul vieţii lui, atât din averea personală, cât şi din bunurile bisericii a oferit ajutoare şi daruri, mai ales copiilor aflaţi în dificultate”, a spus Părintele Episcop Varlaam despre Sfântul Nicolae.

Oferind mai multe exemple de milostenie din viaţa sfântului, Preasfinţia Sa a insistat asupra faptului că „sărbătoarea lui este un îndemn puternic să ne asemănăm şi noi lui prin bunătatea pe care suntem chemaţi să o arătăm faţă de cei din jurul nostru, prin iertarea pe care trebuie să o cultivăm în relaţiile cu semenii noştri şi, mai ales, prin solidaritatea şi ajutorarea celor care sunt mai săraci şi nevoiaşi decât noi”.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost citită Sfânta Evanghelie de la Luca 6, vs. 17-23.

Un alt aspect evidenţiat de Preasfinţia Sa a făcut referire la cinstirea de care se bucură Sfântul Nicolae şi în rândul altor confesiuni creştine.

Pentru bunătatea vieţii lui, pentru iubirea pe care a arătat-o tuturor, Sfântul Ierarh Nicolae se bucură de preţuire chiar şi în rândul celor care au abandonat cinstirea sfinţilor.

Mai multe imagini în Galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente