Episcopul Varlaam a participat la ceremonialul de rostire a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial

Episcopul Varlaam Ploieșteanul a participat joi la ceremonialul de rostire a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial organizat de Ministerul Apărării Naţionale în Parcul Carol din Capitală.

Evenimentul a marcat de asemenea împlinirea a 95 de ani de la amenajarea Mormântului Ostaşului Necunoscut. Ziua Eroilor de anul acesta a coincis cu data la care au fost aduse la Bucureşti osemintele Ostaşului Necunoscut al României şi înhumate în Parcul Carol I –  17 mai 1923.

Episcopul Varlaam Ploieșteanul, delegatul Patriarhului Daniel, a rostit un cuvânt în deschiderea ceremoniei. După prelegere, ierarhul a citit lista cu numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial care sunt înhumați în cimitirul din Botoșani, județul din care provine Preasfinția Sa.

Biserica îi pomenește neîncetat pe eroi

În cuvântul rostit la evenimentul comemorativ din Parcul Carol, Episcopul Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre cinstirea eroilor în Biserică.

„Acești eroi care au murit din dragoste pentru țară, pentru neam, pentru pământ, pentru moștenirea strămoșească sunt deja în slava Preasfintei Treimi”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

Episcopul Varlaam a explicat că Biserica îi pomenește neîncetat pe cei care s-au jertfit pentru semeni, urmând îndemnului Mântuitorului, care a spus că «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca viața sa să și-o dea pentru semenii lui».

„Nu există liturghie în care să nu fie pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de bătălie pentru apărarea țării, a credinței noastre ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, lucru realizat la 1918 și pe care îl comemorăm în anul acesta, și pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român”, a subliniat ierarhul.

Celor prezenți s-a adresat de asemenea, Col. (r) Ion Giurcă. El a subliniat că ceremonia fost dedicată eroilor din Primul Război Mondial, dar trebuie amintiți toți cei care au trecut la cele veșnice făcându-şi datoria față de patrie.

„Trebuie să ne amintim în această zi de absolut toţi eroii, de cei din Războiul de Independenţă, de cei din Războiul de Reîntregire, de cei din al Doilea Război Mondial, de toţi militarii români care au căzut şi în ultimele două decenii la datorie în teatrele de operaţii militare, făcându-şi datoria față de patrie aşa cum le-o cere jurământul”, a spus col. (r) prof. univ. dr. Ion Giurcă.

În continuare, mai mulți militari, dar și civili au rostit numele eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Peste 334.000 militari români au murit în Primul Război Mondial

Potrivit Agerpres, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor deţine evidenţele nominale digitale pentru toţi cei 5.000 de români morţi în război, ale căror nume sunt rostite în cadrul activităţilor organizate în Capitală şi în ţară.

În 1919, la finalul Marelui Război, Armata Română a înregistrat peste 334.000 de militari morţi în luptă sau în prizonierat, înhumaţi pe teritoriul României şi al altor 20 de state europene, în peste 900 de cimitire ale eroilor, gropi comune, osuare şi mausolee.

De asemenea, pe teritoriul României au fost înhumaţi în perioada 1914 – 1919 peste 32.000 de militari, aliaţi şi inamici, aparţinând unui număr de 15 state europene.

Foto credit: MApN

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…