Episcopul Tulcii la Mănăstirea Văratec: Sfântul Gheorghe Pelerinul ne-a chemat ca să devenim și noi pelerini

Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost cinstit miercuri la Mănăstirea Văratec. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Sfântul Gheorghe se numește și „Pelerinul” deoarece de-a lungul vieții sale a mers, în mare parte pe jos, în multe locuri din țară și străinătate, începând cu Ierusalim și Sfântul Munte Athos, de unde „ca o albină, din florile duhovnicești ale Sfințeniei părinților de acolo, a adunat miere în stupul sufletului său, miere duhovnicească pe care apoi a adus-o în satul său natal”, a precizat ierarhul în predica sa.

„Darul cel mai mare pe care l-a primit de la Dumnezeu a fost darul rugăciunii, pentru că, de mic copil, mama lui evlavioasă i-a insuflat dorul și dragostea toată de rugăciune pe care apoi a amplificat-o mereu”, a adăugat Episcopul Tulcii.

Persoana care l-a învățat să se roage a fost „mama lui, care i-a pus în mână cartea frumoasă a psalmilor, Psaltirea lui David, pe care el a citit-o cu nesaț din tinerețile lui până la bătrânețe și pe care o știa pe de rost”, a menționat Preasfințitul Părinte Visarion.

Ierarhul a amintit că „strămoșii noștri se rugau mult, citeau Psaltirea dimineața și seara la casele lor cu candela și lumânarea aprinse. Și noi trebuie să redescoperim importanța rugăciunii, să redescoperim mireasma frumoasă a Psaltirii cea inspirată de Dumnezeu și scrisă de Prorocul și psalmistul David”.

„Sfântul Gheorghe pelerinul s-a rugat mult, a lucrat mult, a vorbit puțin, a fost un om milostiv, a fost un om jertfelnic, a fost un om simplu care ne-a arătat că sfințenia este datorată milei lui Dumnezeu și este destinată tuturor”, i-a încurajat Episcopul Tulcii pe credincioșii prezenți.

Preasfințitul Părinte Visarion a încheiat cuvântul îndemnând credincioșii să urmeze exemplul Sfântului Gheorghe Pelerinul și să citească psaltirea și celelalte cărți sfinte, pentru a se desăvârși.

Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul se găsesc în prezent în gropnița Mănăstirii Văratec, unde au ajuns printr-o întâmplare minunată.

Sursă foto: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente