Episcopul Siluan al Ungariei în pastorala de Paști: Viața este un dar ce cuprinde iubirea desăvârșită a Sfintei Treimi

În scrisoarea pastorală, Preasfințitul Părinte Siluan scrie despre darul vieții ce cuprinde în ea iubirea desăvârșită a Preasfintei Treimi, pe care Mântuitorul L-a făcut omului prin Înviere:

„Să înțelegem că viața aceasta, din lume, încărcată de multe ori de atâtea temeri, frământări, lipsuri și lupte, nu este deplină, în forma în care o vedem acum. Dar viața rămâne, totuși, un dar înalt, de la Bunul Dumnezeu, ce cuprinde în ea iubirea cea desăvârșită a Preasfintei Treimi, spre care suntem chemați și noi!”

Potrivit Preasfinției Sale, după căderea omului în păcat, viața a devenit și un drum al suferinței, marcat de zbucium, ispite și răutăți, strecurate în suflet de cel viclean.

Totuși, omul, deși slăbit prin păcat, poate fi restaurat prin dragostea și voința lui Dumnezeu. De aceea, scopul rămâne întoarcerea la împlinirea menirii divine, de a moșteni viața veșnică.

„De aceea, viața omului, după căderea sa în păcat, a ajuns un amestec de lucruri mărețe, făcute din darul și cu puterea lui Dumnezeu și de neputințe, neliniști și răutăți, ajunse în suflet, fără voia Creatorului. Și care trebuie îndepărtate, prin propria sa voință, pentru ca omul să își regăsească cursul firesc al vieții sale și menirea pentru care a fost creat”, a transmis ierarhul.

L-au răstignit din invidie

De-a lungul istoriei, starea omului a decăzut prin păcat, iar cel rânduit să fie asemenea lui Dumnezeu, prin răutate și invidie, ajunge să fie asemenea lui Cain. Episcopul spune că și din rândul stăpânitorilor romani L-au răstignit, din invidie, pe Mântuitorul lumii.

„Astfel încât omul, cununa creației, cel rânduit a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, să se abată tot mai mult înspre rău și invidie, ce s-au vădit încă de la început, prin uciderea lui Abel, lucrătorul de pământ, de către fratele său, Cain, din invidie”, a scris Preasfințitul Părinte Siluan.

„Și care, în vremea Întrupării Mântuitorului, se întărise mult și s-a înstăpânit la nivelul cel mai înalt al conducerii Poporului ales și a Imperiului Roman, încât, tot din invidie, L-au condus pe Cel Ales a Lui Dumnezeu, la Patimile cele Înfricoșătoare”.

Foto credit: Episcopia Ungariei


Știri recente