Episcopul Sebastian îndeamnă la filantropie discretă: Viața în Dumnezeu nu este spectacol!

Într-un mesaj transmis la Duminica a 7-a după Rusalii, Episcopul Sebastian îndeamnă la filantropie discretă: „Viața în Dumnezeu nu este spectacol!”.

Pornind de la textul biblic duminical, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor atrage atenţia că Mântuitorul Hristos, ca de fiecare dată, respinge publicitatea.

„A făcut-o și în cazul învierii fiicei lui Iair (Mc. 5:43), și în cazul leprosului (Mc. 1:44), și în mai multe alte împrejurări, aceasta fiind o constantă a practicii Sale. De ce oare, câtă vreme, potrivit interlocutorilor noștri, acestea L-ar fi făcut mult mai cunoscut ca Dumnezeu și, prin urmare, lumea ar fi crezut mai ușor în El? Oare, așa să fie?… Credeți că mai multele minuni și vindecări le-au lipsit iudeilor pentru a crede în El?…”, se întreabă Părintele Episcop.

Dacă lucrurile ar fi stat astfel, a adaugat el, „în mod cert Domnul, Care nu ne-a dorit decât binele, ar fi făcut cu siguranță tone de minuni și vindecări, pe care apoi le-ar fi difuzat la modul cel mai demonstrativ și publicitar cu putință”.

„Nu, însă! Hristos a riscat să fie taxat ca necunoscător al tehnicii de cucerire a maselor și că nu Și-a văzut interesul ― cum s-ar spune într-un limbaj actual ―, pentru a ne transmite nouă singurele valori și virtuți care merită agonisite și cultivate cu adevărat”.

Preasfinţitul Părinte Sebastian a subliniat cum stau lucrurile la Dumnezeu.

„Nu se califică cel care își face reclamă, ci acela care fuge de ea, iubind discreția și petrecerea smerită cu Domnul: „Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău Care este în ascuns, și Tatăl tău Care vede în ascuns îți va răsplăti ție! (Mt. 6:6)”.

„Nu primește plată cel care caută lumina reflectoarelor, ci acela care face binele întru ascuns: Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei, că astfel nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri! (Mt. 6:1)”.

Printre argumentele prezentate este şi atitudinea lui Hristos în timpul judecăţii lui Ponţiu Pilat.

„Domnul Hristos nu a înțeles să-Și afirme nevinovăția nici măcar în fața judecății lui Pilat, darămite să Se afișeze demonstrativ vreodată cu faptele Sale dumnezeiești. Aceasta pentru că la El mare este cel ce face binele, nu cel ce arată binele pe care îl face; cel ce face lucruri spectaculoase, nu cel care face spectacol din faptele sale”.

În finalul mesajului său, ierarhul a concluzionat:

„Să nu ne lăsăm înșelați! Viața în Hristos nu are nimic comun nici cu „eroismul” lumii acesteia, nici cu publicitatea și cu reclamele năimiților de tot felul și nici cu mândria ori laudele și slava deșartă atât de prietene veacului nostru”.

„Viața în Dumnezeu nu este spectacol. La El, spectaculoase sunt, dimpotrivă, smerenia și discreția; adică, lipsa oricărei publicități. Când veți vedea pe cineva pretinzând că este omul lui Dumnezeu, dar este ahtiat după publicitate și spectacol, afișându-se în chip secular cu faptele sale bune, acela să știți că nu-L urmează pe Domnul”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente