Episcopul Sebastian: Iertăm sau doar pretindem iertare?

În mesajul transmis la Duminica a XI-a după Rusalii, când a fost citit textul biblic care prezintă pilda datornicului nemilostiv, Episcopul Sebastian a vorbit despre iertare.

„Te-ai regăsit în evanghelia de azi? Nu?! Cum în care dintre personaje? În datornicului nemilostiv! Căci, de câte ori nu procedăm și noi la fel! Cu o mână cerșim milă și iertare de la Dumnezeu, iar cu cealaltă îl plesnim peste obraz pe cel de lângă noi. Știm să cerem, dar nu și să oferim. Ne bucurăm să primim iertare, dar noi nu iertăm”, a subliniat ierarhul.

El a precizat că noi aşteptăm iertarea – şi considerăm că o şi merităm – de la Dumnezeu, din partea celor apropiați, de la prieteni, de la dușmani.

„Dar noi, procedăm la fel? Iertăm și noi, la fel de ușor celor care ne greșesc, după cum așteptăm sau pretindem iertarea? Sau stăm și contabilizăm greșelile celorlalți cu multă atenție, în timp ce pe ale noastre le considerăm minore și scuzabile?”, a întrebat Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.

Părintele Episcop aminteşte de o vorbă din tradiţie potrivit căreia iertarea are şi ea limitele ei, la care aduce contra argument cuvintele Apostolului Petru „Doamne, de câte ori va greși față de mine fratele meu și-i voi ierta lui? Oare de șapte ori? Zis-a lui Iisus: Nu zic ție până de șapte ori, ci până de șaptezeci de ori câte șapte!”(Matei 18:21-22) şi stihurile la „Rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie”, unde se spune: „Trupul Stăpânului vrând să-l primești spre hrană (…) mergi și cu cei ce te-au mâhnit te împacă!”.

Conform Preasfinţiei Sale, cele de mai sus arată nu doar că „iertarea noastră trebuie să fie nelimitată de vreme ce și iertarea Domnului este nemărginită”, ci și că „e necesar să ne cerem noi iertare atunci când ceilalți ezită ori întârzie să o facă”. 

În ceea ce priveşte promptitudinea cu care ar trebui să punem în practică virtutea iertării, PS Sebastian valorifică un text al Sfântului Apostol Pavel: „soarele să nu apună peste mânia voastră! (Efeseni 4:26)”.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente