UPDATE: Episcopul Roman Ciorogariu a fost comemorat la un secol de la hirotonia ca arhiereu

Rectificare:

Episcopul Roman Ciorogariu a fost evocat sâmbătă la Oradea cu prilejul împlinirii a unui secol de la hirotonia ca arhiereu. 

Știre inițială:

Episcopul Roman Ciorogariu a fost evocat sâmbătă la Oradea cu prilejul împlinirii a unui secol de la moartea sa. Slujba parastasului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofornie în Biserica cu Lună din municipiu, unde este înmormântat ierarhul.  

Episcopul Roman Ciorogariu a fost hirotonit arhiereu în data de 26 martie 1921 şi întronizat în data de 2 octombrie. El este primul ierarh al Episcopiei Oradiei, reînfiinţată prin Decret Regal în data de 30 august 1920.

În cuvântul de după parastas, Preasfinția Sa l-a portretizat pe arhiereul Roman Ciorogariu ca fiind „întruparea veritabilă a chipului Episcopiei Oradiei”.

„Roman Ciorogariu rămâne personalitatea providențială și emblematică pentru Ortodoxia românească din părțile mijlocii și nordice ale Crișanei. (…) A fost prezent în vremurile grele. A rezistat, a supraviețuit și misiunea sa a fost încununată de Dumnezeu”.

„A fost prezent când orașul era ocupat de bandele sălbatice, bolșevice, care ucideau în dreapta și în stânga. El a fost cel care l-a întâmpinat pe Generalul Traian Moșoiu. Nu mai era prezent niciun alt fruntaș bisericesc român în Oradea la momentul respectiv, la Paștile anului 1919. Roman Ciorogariu, vicarul episcopesc, este cel care l-a întâmpinat pe general și armata română eliberatoare, în ziua de Paști, eliberând Oradea de teroarea roșie”.

Preasfinţitul Părinte Sofronie a amintit de nefericitul eveniment din Senatul României, din 1920, când în urma unui atentat cu bombă, ierarhul ales al Oradiei şi-a pierdut mâna dreaptă. Preasfinţia Sa a reiterat că prin intermediul artei „ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să îndreptăm ceea ce istoria a retezat”, făcând referire la faptul că în 2019 a fost amplasată o statuie a Episcopului Roman Ciorogariu, în faţa Bisericii cu lună, în care ierarhul este reprezentat cu mâna întreagă.

„Brațul frânt, cu ajutorul lui Dumnezeu, l-am ridicat noi, în bronz! Cu crucea binecuvântării în mâna sa dreaptă, astfel încât dreapta sa frântă se înalță pentru posteritate, binecuvântând pe toți cei care trec prin fața bisericii”.

La finele alocuțiunii, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor de față, care prin prezența lor „au închipuit Biserica luptătoare care refuză să abdice cu lașitate în fața provocărilor lumii și care se roagă neîncetat, cu dragoste adevărată, pentru înaintașii care au bătătorit calea spinoasă și deluroasă pe care noi astăzi pășim cu ușurință, cu conștiința că nu ni se cuvin toate cele pe care le avem acum din oficiu, prin sudoarea scursă și sângele vărsat de cei pe care îi iubim și le cinstim memoria”.

La manifestările comemorative au asistat clerici şi oficialităţi din mediul academic: pr. Conf. Univ. Viorel Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, Prof. Univ. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea etc.

După momentul de rugăciune a avut loc un moment de reculegere în faţa statuii Episcopului Roman Ciorogariu.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente