Episcopul Partenie Ciopron a fost comemorat marți, în orașul Bălți, la patruzeci de ani de la moarte, în cadrul unei slujbe oficiate de Preasfințitul Părinte Antonie.
Ierarhul pomenit a fost Episcop al Armatei, Episcop al Romanului și Hușilor, dar și locţiitor al Episcopiei Hotinului.
Actualul Episcop de Bălți, PS Antonie, a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul în Biserica „Nașterea Domnului” din Bălți.
Ierarhul a subliniat că „atât episcopul Partenie, cât şi ceilalţi episcopi – Visarion Puiu, Tit Simedrea – care au păstorit la Bălţi, rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălți”.
„Canonicitatea Episcopiei de Bălţi vine de la aceşti mari ierarhi ai Bisericii noastre. Ei de acolo de sus ne veghează, ne ocrotesc şi ne ajută să slujim lui Dumnezeu şi oamenilor”, a menţionat Preasfinția Sa.
După slujbe, Pr. Roman Botezat, Consilier cultural, misiune și tineret al Episcopiei de Bălți, a susţinut, în faţa preoţilor şi mirenilor prezenţi, referatul cu tema: „Episcopul Partenie Ciopron, ultimul episcop român la Bălţi de până la ocupaţia sovietică din 1944”.
Episcopul Partenie Ciopron, pomenit la BălţiMarţi, 28 iulie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu), slujba de parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Episcop Partenie Ciopron, ultimul episcop român canonic la Bălţi de până la ocupaţia sovietică din 1944, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la trecerea cele veşnice. În cuvântul său, PS Antonie a scos în evidenţă chipul luminos al episcopului Partenie Ciopron, mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, subliniind că „atât episcopul Partenie, cât şi ceilalţi episcopi Visarion Puiu, Tit Simedrea, care au păstorit la Bălţi, rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălţi”. „Canonicitatea Episcopiei de Bălţi vine de la aceşti mari ierarhi ai Bisericii noastre. Ei de acolo de sus ne veghează, ne ocrotesc şi ne ajută să slujim lui Dumnezeu şi oamenilor”, a menţionat PS Antonie.Slujba de parastas a fost precedată de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii.După slujba de parastas, PC părinte Roman Botezat, consilier cultural, misiune și tineret al Episcopiei de Bălți, a susţinut, în faţa preoţilor şi mirenilor prezenţi, referatul cu tema: „Episcopul Partenie Ciopron, ultimul episcop român la Bălţi de până la ocupaţia sovietică din 1944”.Episcopul Partenie Ciopron s-a născut la 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani. A îndeplinit demnităţile de episcop al Armatei, cu sediul la Alba Iulia (1937-1948) şi de episcop al Romanului şi Huşilor (1962-1978). Între anii 1941-1944, când Basarabia a fost eliberată de sovietici, a fost locţiitorul Episcopului Hotinului cu sediul la Bălţi. A trecut la cele veşnice în ziua de 28 iulie 1980, la Mănăstirea Văratec, unde este şi înmormântat. Episcopul Partenie Ciopron este cel de-al treilea episcop care a păstorit la Bălţi. Primul ierarh român la Bălţi a fost Visarion Puiu (1923-1935), al doilea – Tit Simedrea (1935-1940).Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi
Episcopul Partenie Ciopron s-a născut în data de 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani. A îndeplinit demnităţile de episcop al Armatei, cu sediul la Alba Iulia (1937-1948) şi de episcop al Romanului şi Huşilor (1962-1978).
Între anii 1941-1944, când Basarabia a fost eliberată de sovietici, a fost locţiitorul Episcopului Hotinului cu sediul la Bălţi. A trecut la cele veşnice în ziua de 28 iulie 1980, la Mănăstirea Văratec, unde este şi înmormântat.
Episcopul Partenie Ciopron este cel de-al treilea episcop care a păstorit la Bălţi. Primul ierarh român la Bălţi a fost Visarion Puiu (1923-1935), al doilea – Tit Simedrea (1935-1940).
Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Românești
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos.
Mănăstirea Putna a anunțat programul sărbătorii Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, la împlinirea a 30 de ani de la canonizarea sa. La liturghia de sărbătoarea sfântului vor fi prezenți trei ierarhi, iar comunitatea locală va…
Catedrala Arhiepiscopală din Constanța a primit marți în dar, de hram, fragmente din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Raclele cu sfintele moaște au fost aduse de Mitropolitul Iacob de Durostorum (Patriarhia Bulgariei). Pentru câteva…
La Parohia „Sfântul Antonie” din Viena s-a întrunit duminică, în ședință constitutivă, Consiliul Comunității Ortodoxe Române „La Sfânta Înviere” din Viena, Austria de Jos şi Burgenland. După Adunarea Generală din noiembrie 2021, când a fost votat…
Voluntarii Catedralei Naționale au organizat duminică o nouă acțiune în cadrul Campaniei „Ajutor pentru elevi”, destinată reducerii riscului de abandon școlar și facilitării accesului la informație pentru cei mici. Cu această ocazie, au fost oferite…
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat miercuri Sfânta Liturghie de hramul noii biserici a Mănăstirii Râmeț din județul Alba. Evenimentul a marcat împlinirea a 30 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț…