Episcopul Partenie Ciopron, comemorat la Bălți

Episcopul Partenie Ciopron a fost comemorat marți, în orașul Bălți, la patruzeci de ani de la moarte, în cadrul unei slujbe oficiate de Preasfințitul Părinte Antonie.

Ierarhul pomenit a fost Episcop al Armatei, Episcop al Romanului și Hușilor, dar și locţiitor al Episcopiei Hotinului.

Actualul Episcop de Bălți, PS Antonie, a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul în Biserica „Nașterea Domnului” din Bălți.

Ierarhul a subliniat că „atât episcopul Partenie, cât şi ceilalţi episcopi – Visarion Puiu, Tit Simedrea – care au păstorit la Bălţi, rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălți”.

„Canonicitatea Episcopiei de Bălţi vine de la aceşti mari ierarhi ai Bisericii noastre. Ei de acolo de sus ne veghează, ne ocrotesc şi ne ajută să slujim lui Dumnezeu şi oamenilor”, a menţionat Preasfinția Sa.

După slujbe, Pr. Roman Botezat, Consilier cultural, misiune și tineret al Episcopiei de Bălți, a susţinut, în faţa preoţilor şi mirenilor prezenţi, referatul cu tema: „Episcopul Partenie Ciopron, ultimul episcop român la Bălţi de până la ocupaţia sovietică din 1944”.

Episcopul Partenie Ciopron, pomenit la Bălţi

Episcopul Partenie Ciopron, pomenit la BălţiMarţi, 28 iulie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu), slujba de parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Episcop Partenie Ciopron, ultimul episcop român canonic la Bălţi de până la ocupaţia sovietică din 1944, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la trecerea cele veşnice. În cuvântul său, PS Antonie a scos în evidenţă chipul luminos al episcopului Partenie Ciopron, mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, subliniind că „atât episcopul Partenie, cât şi ceilalţi episcopi Visarion Puiu, Tit Simedrea, care au păstorit la Bălţi, rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălţi”. „Canonicitatea Episcopiei de Bălţi vine de la aceşti mari ierarhi ai Bisericii noastre. Ei de acolo de sus ne veghează, ne ocrotesc şi ne ajută să slujim lui Dumnezeu şi oamenilor”, a menţionat PS Antonie.Slujba de parastas a fost precedată de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii.După slujba de parastas, PC părinte Roman Botezat, consilier cultural, misiune și tineret al Episcopiei de Bălți, a susţinut, în faţa preoţilor şi mirenilor prezenţi, referatul cu tema: „Episcopul Partenie Ciopron, ultimul episcop român la Bălţi de până la ocupaţia sovietică din 1944”.Episcopul Partenie Ciopron s-a născut la 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani. A îndeplinit demnităţile de episcop al Armatei, cu sediul la Alba Iulia (1937-1948) şi de episcop al Romanului şi Huşilor (1962-1978). Între anii 1941-1944, când Basarabia a fost eliberată de sovietici, a fost locţiitorul Episcopului Hotinului cu sediul la Bălţi. A trecut la cele veşnice în ziua de 28 iulie 1980, la Mănăstirea Văratec, unde este şi înmormântat. Episcopul Partenie Ciopron este cel de-al treilea episcop care a păstorit la Bălţi. Primul ierarh român la Bălţi a fost Visarion Puiu (1923-1935), al doilea – Tit Simedrea (1935-1940).Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Publicată de Episcopia de Bălți pe Marţi, 28 iulie 2020

Episcopul Partenie Ciopron

Episcopul Partenie Ciopron s-a născut în data de 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani. A îndeplinit demnităţile de episcop al Armatei, cu sediul la Alba Iulia (1937-1948) şi de episcop al Romanului şi Huşilor (1962-1978).

Între anii 1941-1944, când Basarabia a fost eliberată de sovietici, a fost locţiitorul Episcopului Hotinului cu sediul la Bălţi. A trecut la cele veşnice în ziua de 28 iulie 1980, la Mănăstirea Văratec, unde este şi înmormântat.

Mormântul PS Partenie Ciopron. ©Wikiwand

Episcopul Partenie Ciopron este cel de-al treilea episcop care a păstorit la Bălţi. Primul ierarh român la Bălţi a fost Visarion Puiu (1923-1935), al doilea – Tit Simedrea (1935-1940).

Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Românești


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos.

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente