Episcopul Oradiei a sfințit clopotele de la Oșorhei

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfințit joi noile clopote ale bisericii cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, care se construiește în cimitirul eparhial din Parohia Oșorhei.

În omilia rostită cu acest prilej, Episcopul Oradiei a subliniat importanța duhovnicească și simbolismul clopotelor pentru creștinii dreptmăritori şi a precizat că „sunetul acestora este un sunet sfânt și sfințitor pentru că sfințește mințile noastre și ne îndeamnă la sfințenie”.

Clopotele aduc aminte de obştescul sfârşit

El a evidențiat că prin chemarea la slujbă pe care o fac prin sunetul lor, clopotele aduc aminte de „de faptul că viața de pe pământ se sfârșește”.

Însă chemarea lor, a mai spus ierarhul, „este și o redeșteptare, o rememorare a învierii, o aducere aminte a faptului că toți vom învia în Ziua cea de apoi”.

Însă până la înviere, glasul clopotelor ne aduce aminte de obștescul sfârșit.

„Aducerea aminte de moarte și gândul la moarte este unul dintre importantele exerciții ascetice ale Bisericii noastre, așa cum ne spune și dreptcredinciosul Voievod Neagoe Basarab al Țării Românești în Învățăturile către fiul său Teodosie: «De va cugeta omul adesea la moarte, nu va greși mult pe pământ»”, a mai spus ierarhul.

Clopotele ne îndeamnă să-L preamărim pe Dumnezeu

Preasfinţia Sa a reiterat că „sunetul clopotelor, în general, și în special sunetul clopotelor bisericilor din cimitire, ne aduce aminte să Îl preamărim pe Dumnezeu”.

„Deci este o chemare la rugăciune, dar are și o trimitere eshatologică, trimițându-ne cu gândul la propriul sfârșit, la sfârșitul lumii și începutul noii lumi, la judecata personală, la Judecata de apoi, dar mai cu seamă la inaugurarea Împărăției cerurilor.”

Aprecieri pentru comunitate

Preasfinția Sa a felicitat pe Părintele Nicolae Robotin și pe dreptmăritorii creștini din Oșorhei pentru frumoasa lucrare ctitoricească și duhovnicească, îndemnând la continuarea și finalizarea sfântului lăcaș.

Parohul locului a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru vizita pastorală și sfințirea clopotelor noului sfânt lăcaș, dar și tuturor celor care au contribuit la zidirea bisericii din noul cimitir parohial și eparhial.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, construcţia la capela de cimitir cu hramul Acoperământul Maicii Domnului din Oșorhei a început în anul 2014, prin grija Părintelui paroh Nicolae Robotin.

În prezent lucrările se apropie de finalizarea turlelor în care vor fi montate cele două clopote ale sfântului lăcaș, confecționate la Turnătoria Blotor din Maramureș, acordate în cvartă perfectă (Fa-Do).

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente