Episcopul Nicolae Ivan, comemorat la Cluj

În Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului, imediat după Sfânta Liturghie,Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat duminică, 07 februarie 2016, o slujbă de parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui mutare în veșnicie s-au împlinit în luna februarie, 80 de ani, informează Radio Renaştrerea. Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

O rugăciune de pomenire a fost rostită și în cripta ierarhilor de la subsolul catedralei, unde se afla mormântul primului ierarh clujean.

Manifestările comemorative vor continua luni, 8 februarie, la Centrul Eparhial, unde de la ora 10.00, în sala Nicolae Ivan, va avea loc o Sesiune de comunicări. Vor vorbi despre personalitatea Episcopului Nicolae Ivan, Academicianul, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru și Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuța, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, dar și Prof. Univ. Dr. Mircea Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La sfârșitul luărilor de cuvânt va fi lansat volumul „Episcopul Nicolae Ivan 1855-1936. Ctitorul reînviatei Episcopii a Vadului, Feleacului și Clujului. Studii si Documente”. Despre reeditarea acestui volum va vorbi Pr. Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, îngrijitorul acestei ediții.

Tot luni, 8 februarie, în memoria Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopia Clujului organizează și un spectacol de folclor. Evenimentul va debuta la ora 18.00 pe scena Casei de Cultură a Studenților, unde vor urca artiștii: Niculina Stoican, Florentina și Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Mirela Petrovici și Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”.

Nicolae Ivan a fost ierarhul care a reîntemeiat la data de 6 decembrie 1921, Eparhia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, pe vechile rădăcini ale centrelor ecleziastice medievale de la Feleac și Vad. El a păstorit Eparhia cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterității Catedrala din inima Clujului, reședința eparhială, prima Academie Teologică clujeană, revista „Renașterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocși ardeleni, care și-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente