Episcopul Nicodim a slujit la hramul Mănăstirii Vodița, vatră monahală întemeiată de Sf. Nicodim de la Tismana

Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit duminică la hramul de vară al Mănăstirii Vodița, ridicată pe locul vetrei monahale întemeiate de Sfântul Nicodim de la Tismana.

În cuvântul rostit, Episcopul Severinului și Strehaiei le-a vorbit celor prezenți despre modelul pe care sfinții români îl reprezintă și a amintit despre mărturisitorii Ortodoxiei din închisorile comuniste și de curajul de care au dat dovadă.

La finalul slujbei, ierarhul l-a hirotesit duhovnic pe pr. Petru Alin Norocea de la Parohia Banovița.

Mănăstirea Vodița este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar din Oltenia. Primul așezământ monahal a fost întemeiat între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim de la Tismana.

De-a lungul timpului mănăstirea a trecut prin mai multe etape de reconstrucție, dar o cunoscut o perioadă de decădere după războiul ruso-turc din 1718.

Actualul așezământ monahal a fost reînființat în anul 1990 prin aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Noul lăcaș de cult a fost sfințit la 29 iulie 2001 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei.

Chiar dacă așezământul monahal este închinat Nașterii Maicii Domnului, de la declararea Duminicii a doua după Rusalii ca Duminica Sfinților Români, această zi este cinstită ca fiind hramul de vară al mănăstirii.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente