Episcopul Nicodim a inaugurat un monument funerar dedicat domnitorului Mihai Viteazul

Mihai Viteazul a fost omagiat luni la Mănăstirea Strehaia, jud. Mehedinţi, cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la trecerea sa în veşnicie, informează Episcopia Severinului şi Strehaiei.

În cursul dimineţii, Episcopul Nicodim a sfinţit un monument funerar dedicat marelui domnitor. Cenotaful este amplasat în curtea Mănăstirii Strehaia şi a fost construit prin implicarea eparhiei.

Inaugurarea monumentului funerar a fost urmată de un simpozion în cinstea domnitorului Mihai Viteazul, cel care a realizat prima unire a Ţărilor Române, în mai 1600.

Simpozionul dedicat domnitorului a fost organizat în aer liber. Foto credit: Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Titulatura folosită de voievod era: „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei“.


Domnitorul Mihai Viteazul

  • A fost educat creștinește de mama sa, care a devenit monahie la Cozia;
  • A fost numit „cavaler al lui Hristos” de Papa Clement al VIII-lea;
  • Este ctitor de biserici, cea mai importantă fiind Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia;
  • Se spovedea la Starețul Serghie de la Tismana;
  • A văzut Ortodoxia drept liant național pentru unire.

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceliaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Sfântul Ioan de la Prislop.

Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.

Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte.

Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei“.

Sursă foto: Episcopia Severinului şi Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente