Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu” s-au încheiat la Roman vineri, în ziua când s-au împlinit 133 de ani de la mutarea la Domnul a ierarhului cărturar care a jucat un rol important în obținerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.
Ultimul eveniment din seria de manifestări desfășurate în perioada 10-16 mai a fost Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Catedrala Arhiepiscopală de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului împreună cu Episcopii Andrei al Covasnei și Harghitei, Benedict al Sălajului, Macarie al Europei de Nord și Nectarie al Irlandei și Islandei.
Zeci de preoți din eparhie s-au alăturat în slujire, iar numeroși credincioși și pelerini au participat la slujbă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, dirijat de Părintele Vlad Nicușor Samoilă.
Un portret duhovnicesc
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Benedict a schițat portretul duhovnicesc al Episcopului Melchisedec Ștefănescu.

„Domnul se adresează ucenicilor și ni se adresează și nouă spunând: Învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima. Acest verset aș vrea să-l asociez celui pe care îl pomenim astăzi în mod deosebit, dar dorind în același timp să prelungim mesajul pe care Biserica ni-l transmite în cheie practică, dar și personală, pentru noi”, a spus Episcopul Sălajului. „Nu se poate înțelege blândețea în afară de smerenie.”.
„Blândețe ca statornicie în ceea ce ți se întâmplă, fără să condiționezi atitudinea ta de reacția celor din jurul tău, iar smerenia, de a primi totul ca din mâna lui Dumnezeu, care El Însuși este smerit. Sf. Isaac Sirul spune că smerenia este veșmântul lui Dumnezeu.”
Rugăciunea, temelia smereniei
„Liturghia a fost centrul vieții pastorale a Episcopului Melchisedec și mai înainte de orice, orice preot, orice slujitor al Bisericii, așază Liturghia ca punct de plecare pentru toate activitățile din misiunea sa pastorală”, a explicat Părintele Episcop Benedict.
„Al doilea element și a doua resursă pentru blândețea și smerenia de care a dat dovadă este această chemare a numelui Domnului, după cum spune psalmistul: Paharul mântuirii voi lua și numele Domnului voi chema.”
„Repetarea numelui Domnului care este Rugăciunea Inimii, sau Rugăciunea Neîncetată, despre care Sf. Apostol Pavel spune: Rugați-vă neîncetat. Când ne rugăm neîncetat, mintea noastră se transformă în Biserica Dumnezeului Celui viu și apoi inima noastră însoțește mintea cu simțirea ei și face din viața noastră prezența lui Hristos neîntreruptă”, a continuat părintele episcop.
Să ne împlinim darul și chemarea cu responsabilitate maximă

Episcopul Melchisedec Ștefănescu „a primit această misiune de la Dumnezeu cu foarte multă responsabilitate”, a mai spus Perasfințitul Părinte Benedict.
„Așadar, cel ce-al treilea element, și aici se aplică la tot poporul care suntem astăzi aici, pentru ca să fim blânzi și smeriți și să putem să-I urmăm Domnului, ni se cere să avem conștiința lucrului bine făcut acolo unde Dumnezeu ne-a așezat.”
„Dacă suntem profesori, să ne facem treaba cu conștiinciozitate, dacă suntem ingineri să ne facem lucrarea cu frică de Dumnezeu. Ceea ce avem de făcut, să nu fie de ochii oamenilor și să nu-i înșelăm pe oameni făcând lucrurile altfel decât deontologia profesională”, a subliniat ierarhul.
„Judecata noastră se va face nu pentru că nu am fost preoți sau călugări, ci judecata noastră se va face pentru că, fiind ceva, nu ne-am împlinit datoria cu conștiinciozitate.”
Distincții pentru elevi olimpici

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Consilier Eparhial Valentin Băltoi a nominalizat elevii seminariști care s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Religie pentru seminarii și licee, a Olimpiadei de Limbi Clasice și la etapa interjudețeană a Concursului Coralelor din Zona Moldovei.
Arhiepiscopul Ioachim a înmânat diplome și premii tinerilor și profesorilor cu rezultate deosebite în ultimii ani, Arhid. Alexandru Tecuceanu și prof. Anamaria-Irina Stoica.
Parastas la mormântul ierarhului
Slujba a fost urmată de un parastas oficiat la mormântul Episcopului Melchisedec Ștefănescu, unde toți slujitorii și participanții la liturghie au mers în procesiune. La această rugăciune au participat elevii Școlii Mușatinii și preșcolarii de la Grădina de Copii, două instituții educaționale ale Fundației eparhiale „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

„De 25 de ani noi ne pregătim ca să punem pe piedestal valoarea unui om care a marcat timpul său ca nimeni altul, Episcopul nepereche Melchisedec Ștefănescu”, a spus Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului. „Ce a făcut el se știe, dar de fiecare dată trebuie să rememorăm faptele lui și virtuțile lui.”
„Dacă poporul are conștiința că face parte din biserica vie, atunci nu există nicio primejdie de care să ne fie teamă, pentru că Dumnezeu este cu noi. Acestora se adaugă ierarhii care se roagă lui Dumnezeu ca să ne structurăm în continuare identitatea creștină în amalgamul acestei lumi și în labirintul acesta în care ne mișcăm și suntem”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
Parastasul de la mormântul ierarhului a fost urmat de o ceremonie de depunere de flori de către ierarhii prezenți și reprezentanții autorităților și instituțiilor publice.
Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu” ajunse la cea de-a 25-a ediție și a făcut parte din manifestările dedicate de eparhie Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului