Episcopul Melchisedec pomenit la Galați

Pomenirea Episcopului Melchisedec Ștefănescu, ctitorul Eparhiei Dunării de Jos, la 190 de ani de la nașterea sa a fost marcată și la Galați, în orașul de reședință al eparhiei cu același nume, în data de vineri, 15 februarie 2013, informează edj.ro

Programul de manifestări a debutat la Catedrala Arhiepiscopală cu săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire a Episcopului Melchisedec, oficiată de chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de slujitori din administrația eparhială, elevi seminariști, profesori și credincioși.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură, în care a evidențiat trăsăturile luminoase ale Episcopului Melchisedec Ștefănescu, cel dintâi ierarh al Dunării de Jos (1864-1878) și personalitate marcantă a culturii și Bisericii Ortodoxe Române din veacul al XIX-lea.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat contribuția importantă pe care acest mare ierarh a avut-o la unitatea și demnitatea poporului român, prin militarea sa activă pentru Unirea Principatelor și pentru Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române: „Cinstim astăzi în Biserica de la Dunărea de Jos pe organizatorul teritoriului ei canonic, mai întâi, în continuarea slujirii Proilavilor de la Brăila, la Ismail, și apoi, de la 1878, aici, în Municipiul Galați, unde mută, atât Centrul Eparhial, cât și Seminarul Teologic.

Trei ar fi lucrurile cele mai importante ale împlinirii Episcopului Melchisedec Ștefănescu și anume: conștiința propovăduirii apostolice continuată în condiții vitrege la gurile Dunării și apoi, desăvârșită în condițiile Unirii de la 1859, ca reorganizator. Ptem spune că a fost un fel de «Șaguna» de dincoace de munți, pentru zona aceasta!

În al doilea rând – reorganizarea slujirii bisericești pe temeiul dreptei credințe, al misiunii pastorale și al credinței înrădăcinată profund în viața slujitorilor și a credincioșilor.

În al treilea rând – descoperirea valorilor perene ale culturii și istoriei naționale pentru credință și pentru dăinuirea neamului!”

Ierarhul Dunării de Jos a mai subliniat și faptul că Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost un mare iubitor de cultură, exemplificând acest lucru prin câteva pasaje ale testamentului său și prin mărturiile existente ale filantropiei sale: o fundație pentru tineri și o grădiniță.

„Cel mai important aspect ar fi să amintim astăzi chiar primul lui cuvânt rostit la Ismail, în ziua întronizării: «Să stăm cu toții nedezlipiți de ușa cea împărătească a Bisericii Ortodoxe Române! Să iubim din tot sufletul această Sfântă Biserică, cea care ne-a născut duhovnicește, ne-a crescut cu învățătura sa cea cerească și ne-a luminat cu Sfântul Duh al adevărului. Ea este dulce și binefăcătoare, ea nu râvnește ale altora, toate le rabdă, toate el nădăjduiește. Sub adumbrirea ei se adăpostesc de secole atâția fii ai bisericilor lor, în toată pacea și liniștea. Eu cred că naționalitatea română și Ortodoxia română sunt cele două părți neînvinse pe care au stat și va sta patria română!». Așa să ajute Dumnezeu, din neam în neam, ca să se împlinească mereu luminosul al celui mai luminat episcop pe care l-a dat această parte de țară: Melchisedec Ștefănescu!” a mai adăugat, în cuvântul său, ierarhul Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente