Episcopul Siluan al Italiei a transmis românilor din Peninsulă un mesaj de încurajare în care le cere să nu se lase descurajați și dezorientați de „curenții” și „vârtejurile” ce bântuie pe marea vieții.
Ierarhul spune că în pofida tuturor problemelor actuale nu trebuie să ne pierdem din vedere țelul: mântuirea.
„Este esențial să păstrăm țelul vieții noastre și perspectiva ei cea mântuitoare, de la care veștile alarmante și opiniile contradictorii – cu care suntem bombardați – au tendința să ne deturneze.
Lupta noastră nu se dă pe plan omenesc și pe coordonatele vieții și ale lumii acesteia… Ea nu își propune să rezolve nici problemele epidemiologice și nici pe cele economice ale omenirii – de care se ocupă persoane competente în respectivele domenii –, ci urmărește rămânerea cu ochii ațintiți asupra lui Iisus, începătorul și plinitorul credinței (Evr. 12:2)”.
„Doar dacă nu-L pierdem pe Domnul din perspectiva vieții noastre rămânem neclintiți pe calea ce duce în Împărăția Sa”.
”Doar de bunăvoire este nevoie
În contextul creșterii infectărilor în Peninsulă, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a transmis și un comunicat prin care reiterează îndemnul la „maximă responsabilitate și la respectarea tuturor măsurilor de protecție impuse de Statul Italian”.
În ceea ce privește viața spirituală, PS Siluan a spus că este bine să valorificăm mai eficient în această perioadă „chingile” cu care ne putem atașa cât mai temeinic de Domnul Hristos.
Preasfinția Sa a indicat care sunt cele mai „solide” și mai la îndemână „chingi”: cuvântul Scripturii (îndeosebi Evanghelia și Psalmii), chemarea Numelui Domnului (în orice circumstanță a vieții), tot gândul de pocăință și de smerită cugetare, spovedania și împărtășirea (continuă) cu Sfintele Taine și toată facerea de bine față de aproapele nostru afl at în nevoie și strâmtorare. El a cerut să nu uităm nici de străvechile „remedii” duhovnicești: Agheasma, Untdelemnul de la Sfântul Maslu și însemnarea cu semnul Crucii.
„De bunăvoirea noastră depinde folosul duhovnicesc pe care-l tragem de pe urma lor, căci doar de bunăvoire este nevoie pentru a găsi disponibilitatea și timpul necesare menținerii legăturii noastre personale cu Domnul”, a spus Episcopul Italiei.
„Să nu ne lăsăm, așadar, descurajați și dezorientați de ‹curenții› și ‹vârtejurile› ce bântuie pe marea vieții, ci să ne urmăm cu perseverență și curaj țelul vieții – mântuirea ce, cu adevărat, e ‹mai bună decât toate›, fie ele bunuri materiale, poziție socială sau chiar sănătate”, a îndemnat Episcopul Siluan.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene