Episcopul Ignatie la Seminarul de la Mănăstirea Neamţ: Ce înseamnă a fi credincios?

Ce înseamnă a fi credincios?

„A fi credincios înseamnă să tânjeşti după întâlnirea cu Hristos şi toate lucrurile imposibile pot deveni posibile”, a fost concluzia predicii rostite de Episcopul Ignatie al Hușilor la hramul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț.

Omilia rostită în 5 august 2018 a surprins două teme principale. Reflectând la textul evanghelic duminical (Matei 17: 14-23), ierarhul le-a spus celor prezenți ce înseamnă a fi credincios, iar în partea a doua a cuvântului le-a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ.

Ce înseamnă a fi credincios?

„De ce nu reuşim noi, cei care venim la Biserică, să fim frământătura, drojdia, care să schimbe lumea? Pentru că nu am înţeles ce înseamnă a fi un om credincios”, a spus ierarhul potrivit site-ului oficial al Episcopiei Hușilor.

Episcopul Hușilor a subliniat că în Evanghelia Vindecării Lunaticului Iisus Hristos însuși ne învață „un lucru esenţial în privinţa a ce înseamnă a fi credincios”:

„A fi un om credincios înseamnă să ai conştiinţa şi această convingere lăuntrică că Dumnezeu te locuieşte, că este în inima ta, în viaţa ta, în simţirile tale. Să ai convingerea că nu poţi să faci nimic fără Dumnezeu, că nu poţi concepe viaţa ta fără Dumnezeu”.

Episcopul Ignatie a explicat că „credinţa nu este numai o aderenţă intelectuală la un set de convingeri. A fi credincios însemnă să metabolizezi ceea ce Hristos ţi-a lăsat moştenire. Credinţa este văzută astfel ca o formă de logodire cu Dumnezeu.”

Hristos nu ne vinde iluzii!

Prin credință toate lucrurile devin posibile, întrucât „Hristos nu ne vinde iluzii”, a mai spus la Neamț ierarhul.

„Când ai credinţă, imposibilul devine posibil. Hristos nu ne vinde iluzii! Noi suntem atât de neputincioşi încât ajungem să credem că ceea ce Domnul ne spune este atât de greu de împlinit, aproape imposibil”.

Prin întâlnirea cu Hristos toate „toate lucrurile imposibile pot deveni posibile”.

Sf. Ioan Iacob

În partea a doua a predicii, Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre Sfântul Ioan Iacob, care a învăţat de mic, de la bunica sa, că a fi credincios înseamnă a te întâlni cu Dumnezeu și astfel a ajuns la sfințenie:

„Trebuie să înţelegem credinţa ca pe o comuniune cu toţi ceilalţi, ca pe o armonie desăvârşită. Aceasta înseamnă sfinţenia. Credinţa Sfântului Ioan Iacob a aşezat în inima lui acest dar al sfinţeniei şi al legăturii deosebite cu întreaga creaţie”.

Sărbătorile Sfinților nemțeni

Pelerini din toată ţara, dar şi din afara graniţelor, participă în aceste zile la „Sărbătorile Sfinților nemțeni”, triadă formată din zilele de prăznuire ale Sfântului Ioan Iacob și Sfintei Teodora de la Sihla, care încadrează praznicul Schimbării la Față.

Evenimentele au început cu hramul bisericii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, au continuat luni cu hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe muntele Ceahlău și se vor încheia cu hramul Mănăstirii Sihăstria și pelerinajul de la biserica Schitului Sihla până la peștera Cuvioasei Teodora.

Sâmbătă seară au ajuns la biserica Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi cei 170 de tineri din Iaşi, Botoşani şi Piatra Neamţ care au participat timp de mai multe zile la pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinţilor”.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente