Episcopul Hușilor: Să nu ne raportăm la cei din jurul nostru în funcție de avere sau de funcția publică avută

„Din pilda bogatului căruia i-a rodit din belșug țarina învățăm să nu ne raportăm la cei din jurul nostru, în funcție de bogăția pe care o dețin, sau de funcția publică pe care o au”, a spus Episcopul Ignatie al Hușilor în predica rostită la Duminica bogatului căruia i-a rodit țarina.

Preasfințitul Părinte Ignatie a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în biserica localității Valea Lungă din județul Vaslui unde a sfințit clopotnița.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, ierarhul a îndemnat la o atitudine corectă și onestă față de persoanele bogate.

„Aproape instinctual, atitudinea noastră este foarte diferită față de un om bogat sau care are un anumit statut (o anumită poziție socială sau publică) și față de un om amărât, care are un statut social nu foarte important”.

„Îi respectăm mai mult pe cei cu o anumită vizibilitate socială, decât pe cei care decid să trăiască într-o anumită formă de smerenie și de anonimat, fără să caute să fie sub reflectoarele vieții publice”.

„Din nefericire, ajungem să-i respectăm mai mult pe cei de care simțim că depindem și viața noastră este, cumva, în mâinile lor, sau, într-un moment delicat al vieții noastre, o decizie a acestora ne poate dezavantaja. Ne raportăm cu slugărnicie (lingușeală) față de asemenea oameni, când, de fapt, ar trebui să avem o atitudine de iubire și sinceritate”, a remarcat Episcopul Ignatie.

De fapt, cele mai de preț și mai consistente pentru viața unui om, sunt cele care nu se văd, cele spirituale.

„Acestea nu sunt definitorii pentru un om, nu îl reprezintă cu adevărat, ci caracterul său, ceea ce are în inima sa – bunătatea, lumina, altruismul, capacitatea de deschidere și de înțelegere a suferinței celui de lângă el, spontaneitatea de a-l ajuta pe cel care este în nevoi, sărman”.

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat că „acestea ar trebui să fie caracteristicile după care să ne ghidăm, când vrem să apreciem, în mod deosebit, o anumită persoană, iar nu în funcție de bogățiile pe care le are sau de funcția publică pe care o deține”.

Preasfinția Sa s-a rugat „să ne dăruiască Domnul smerenie și înțelepciune, ca să ajungem la convingerea că ceea ce nu se vede are o relevanță mult mai mare pentru om (pentru suflet), decât ceea ce vedem”.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente