Episcopul Huşilor la moment aniversar

Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, aniversează astăzi, 25 iulie 2016, 50 de ani.

Preasfinţitul Părinte Corneliu s-a născut în satul Corni – Albeşti, judeţul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinţii Eugen şi Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească.

A urmat Şcoala generală în satul natal, absolvind-o în anul 1980. Între anii 1980 – 1982 a urmat prima treaptă de liceu în oraşul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a absolvit în anul 1987.

În perioada 1988 – 1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (respectiv Facultatea de Teologie), absolvind-o în anul 1992, cu licenţă. Între anii 1992 – 1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeaşi Facultate.

Începând cu anul 1993 a studiat la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches – Werk, EKD. Din anul 1996 a funcţionat ca asistent în cadrul aceleiaşi Facultăţi, la catedra de Teologie şi Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth.

În data de 21 noiembrie 1997 a fost tuns în monahism la Catedrala Episcopiei Huşilor, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel; în Eparhia Huşilor a activat mai întâi ca profesor de Seminar şi consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de catre PS Episcop Ioachim al Huşilor vicar administrativ al Eparhiei şi tot la propunerea P.S. Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Huşilor, cu titlul de „Bârlădeanul”, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

La data de 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Arhiereu Vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Huşilor.

Slujba de întronizare a PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a fost oficiată de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei Episcopale “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, în prezenţa unui sobor impresionant de ierarhi, preoţi şi credincioşi.

În luna decembrie 1999 a primit o bursa din partea guvernului german prin intermediul Fundaţiei „Konrad Adenauer”, care i-a oferit posibilitatea de a studia şi a se edifica asupra relaţiilor dintre biserici şi statul german, precum şi implicarea celor două instituţii în viaţa religioasă, socială şi politică.

A fost delegat de Patriarhia Română să participe la numeroase simpozioane, conferinţe şi congrese internaţionale, şi anume: Conferinţa cu tema „2000 de ani de creştinism, realităţi şi perspective” (Bensheim, Germania 1998); Congresul monahilor benedictini cu tema „Monahismul, spiritualitate şi provocare în Europa” (Roma 2000); Seminarul organizat de Episcopia Catolică de Haarlem-Olanda, cu tema „Misiunea creştină în Europa secolului XX” (2001); Simpozionul „Tradiţia Bisericii celei una şi nedespărţită” (Koln-Germania, 2002); Conferinţa cu tema „1000 de ani de creştinism în Norvegia” (Oslo şi Trondheim, 2002); Conferinţa cu tema „Monahismul oriental între înnoire şi identitate” (Chevetogne, Belgia, 2003); Simpozionul cu tema „Botezul creştin, cale spre unitate” (Bad Heerenalb, Germania, 2003); Simpozionul cu tema „Misiunea crestină şi succesele misionare în Europa„, organizat de către Conferinţa Bisericilor Europene (Varşovia, 2003); participare la lucrările Adunării tuturor factorilor activi în viaţa Bisericii Ruse (Moscova-2004); Simpozionul cu tema „Mediul înconjurator şi mesajul creştin” (Zurich, Elvetia 2004); Simpozionul cu tema „Constituţia Europei şi Bisericile creştine” (Stuttgart, Germania, 2004).

În acelaşi timp a publicat studii şi articole teologice în publicaţiile bisericeşti „Glaube aus der zweiten Welt” ,”Una sancta„, „Konfessionskunde” , „Candela Moldovei” ,”Mitropolia Olteniei„, „Vestitorul Ortodoxiei„, s.a.

Sursa: episcopiahusilor.ro

 

Comentarii Facebook


Știri recente