Episcopul Galaction la Mănăstirea Orșova: Sf. Ana s-a învrednicit a fi „Născătoare a Născătoarei de Dumnezeu”

În omilia rostită miercuri la Hramul Mănăstirii Orșova, Episcopul Galaction a spus că cinstirea Sfintei Ana în Biserica Ortodoxă se datorează „vredniciei de a fi Născătoare a Născătoarei de Dumnezeu”.

„Părinții Maicii Domnului sunt cinstiți pentru credința lor, pentru stăruitoarea lor rugăciune către Dumnezeu, pentru nădejdea lor neîndoielnică”, a adăugat ierarhul.

Episcopii Nicodim al Severinului și Strehaiei, Galaction al Alexandriei și Teleormanului și Paisie Lugojanul au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ana” din Orșova miercuri, 25 iulie 2018.

În continuare, Episcopul Alexandriei și Teleormanului a evidențiat încercările pe care le-au trăit Părinții Maicii Domnului.

„Istoria sfântă ne spune că Sfinții Părinți Ioachim și Ana erau oameni credincioși, căutau să-și împlinească îndatoririle credinței față de Dumnezeu cu toată sârguința însă Dumnezeu a îngăduit în viața lor o încercare: faptul că nu aveau copii”, a adăugat Episcopul Galaction amintind că pentru aceasta erau socotiți ca fiind blestemați de Dumnezeu.

Părintele Episcop a subliniat că Părinții Maicii Domnului au trăit cu multă umilință și nu și-au pierdut nădejdea în Dumnezeu, iar pentru aceasta au fost răsplătiți la „plinirea vremii”.

Vorbind despre sărbătoarea din 25 iulie – Adormirea Sfintei Ana – Preasfinția Sa a explicat că sfinții sunt cinstiți în ziua adormirii lor pentru că aceasta este „ziua nașterii lor pentru viața cea veșnică”.

„Sfânta și dreapta Ana s-a mutat din viața aceasta pământească la cele cerești, la cele pururea veselitoare primind de la Dumnezeu răsplată pentru credincioșia, smerenia și vrednicia de a fi Născătoare a Născătoarei de Dumnezeu”.

Episcopul Nicodim despre ctitorul Mănăstirii Sf. Ana din Orșova

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Nicodim a vorbit despre ctitorul Mănăstirii Sf. Ana din Orșova, cunoscutul ziarist din anii interbelici Pamfil Şeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.

Ceea ce l-a determinat să ridice un așezământ destinat viețuirii de obște este o întâmplare petrecută în anii războiului, care l-a marcat profund: În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moşului unde se află mănăstirea, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz.

Amândoi au scăpat cu viaţă, iar Şeicaru a făgăduit să ridice în acel loc, atunci când va avea posibilitaţi materiale, o mănăstire, în semn de mulţumire lui Dumnezeu, dar şi „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuşi în actul de donaţie a mănăstirii către Mitropolia Olteniei.

Episcopul Nicodim a recomandat fapta ctitorului, dar a spus că nu trebuie să fim determinați de un necaz pentru a face fapte bune:

„Dacă Pamfil Șeicaru I-a promis lui Dumnezeu în momente de grea încercare că va face mănăstire, noi să ne propunem, sănătoși fiind, a sprijini Biserica lui Hristos, a ajuta la întreținerea sfintelor mănăstiri, având în vedere că viața este din ce în ce mai grea”.

La final, ierarhii au oficiat o slujbă de pomenire pentru Pamfil Șeicaru și pentru toți ctitorii așezământului monahal.

Pentru mai multe informații despre eveniment puteți accesa site-ul oficial al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Galeria foto integrală poate fi accesată aici.

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente