Episcopul Damaschin despre responsabilitatea actului jurnalistic: O știre neadevărată poate murdări demnitatea unui om

În interviul acordat recent pentru portalul Doxologia, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a subliniat necesitatea şi importanţa unui act jurnalistic realizat cu responsabilitate.

Fost redactor al postului Radio „Trinitas” în perioada 2001-2004, actualul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a evidenţiat că „o știre neadevărată poate murdări demnitatea unui om”, având astfel consecinţe nefaste, deoarece „poate spulbera visuri, planuri, familii, vieți”.

Vă dați seama, un cuvânt al nostru poate ridica, dar poate și vătăma ori chiar distruge, aproape iremediabil, a precizat Episcopul Damaschin.

Ierarhul i-a numit pe jurnalişti o „breaslă cu înaltă chemare”, pentru că toţi sunt chemaţi, după cum a subliniat Preasfinţia Sa, a „fi vestitori de veste bună”.

Bună, adică onestă, nefardată, neînflorită, fără vicleșug, fără interese de marketing, nu ca răspuns nedemn la comenzi ale oamenilor necinstiți.

Despre jurnaliştii care îşi desfăşoară misiunea aşa cum trebuie, ierarhul a spus că au datoria „să-i convertească pe ceilalți ori, dacă nu, chiar să se dezică de cei care nu le fac cinste”.

„Și mai cred cu aceeași tărie că, pe măsura binelui cultivat, al sufletelor pe care le vor bucura, al luminii pe care o vor aduce (și când zic lumină, zic și adevăr, chiar dacă pentru unii doare descoperirea acestuia) vor primi cuvânt bun de la Cel ce este Însuși Cuvântul. Mi-e frică, însă, de faptul că cei care nu vor lucra așa cu greu vor vedea fața lui Dumnezeu. Dar hai să credem că vor birui cei sinceri și onești; pentru ei, toată considerația, din partea unui umil fost coleg de breaslă”, a spus ierarhul.

Episcopul Damaschin Dorneanul

Episcopul Damaschin Dorneanul s-a născut în anul 1981 în comuna Dornești, judeţul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinţilor Constantin şi Elena Luchian.

Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu.

Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, secţia Doctrină şi Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă.

Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 și 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, părintele Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005.

A fost hirotonit ierodiacon de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012.

A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în 23 iulie 2017.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…