Episcopul Damaschin despre Maica Benedicta: „a fost un dublu apostol”

La deschiderea celui de-al 12-lea Colocviu de la Putna dedicat Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Episcopul Damaschin a numit-o pe aceasta „un dublu apostol” și a explicat în ce a constat misiunea ei:

O dată pentru că ne-a învățat pe noi, oamenii Bisericii că nu mai putem rămâne la Ceaslov și la Molitfelnic și că trebuie să ne deschidem spre cultură, și apoi pentru că pe oamenii de cultură i-a ajutat să înțeleagă că nu poți fi om deplin dacă nu ai și cele ale credinței.

Deschiderea Colocviului a avut loc joi după-amiază la Mănăstirea Putna. Delegatul Arhiepiscopului Pimen al Sucevei și Rădăuților a oficiat în biserica mare a mănăstirii o slujbă de Te Deum.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a motivat oficierea rugăciunilor de mulțumire. Episcopul Damaschin Dorneanul a enumerat lucrurile pentru care se cuvine recunoștință lui Dumnezeu:

  • continuitatea colocviilor dedicate Macii Benedicta – Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga;
  • disponibilitatea oamenilor de știință din diferite domenii care se implică în aceste lucrări;
  • publicațiile numeroase care sunt rodul muncii Fundației „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”;
  • contribuția obștii Mănăstirii Putna la organizarea colocviilor.

Îi mulțumim, bineînțeles Maicii Benedicta. Dacă ea nu ar fi fost, nu ne-am fi adunat astăzi aici la Putna și în anii trecuți și nădăjduim și în anii următori, a subliniat ierarhul.

Rugăciuni la mormântul Maicii Benedicta

După Te Deum, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Maicii Benedicta care se află în cimitirul Mănăstirii Putna.

Tema celui de-al 12-lea Colocviu dedicat Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga este „Unitatea de limbă, credință și neam. Sensul culturii române”.

Comunicările provin din diferite domenii științifice, vizând limba, istoria, teologia, literatura, filosofia, antropologia, muzica, artele plastice, critica de artă etc, precizează comunicatul transmis de Mănăstirea Putna.

Foto credit: Cuvântul Ortodox

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…