Episcopul Damaschin atrage atenția că apăsarea conștiinței poate duce la depresie, dar și mai rău

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit miercuri la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava despre efectele provocate de ignorarea conștiinței, glasul lui Dumnezeu din noi.

Neascultarea glasului conștiinței ne poate face, pe de o parte, nepăsători, dar, pe de altă parte, poate duce la depresie și chiar mai rău, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Când noi nu ascultăm de glasul conștiinței, când ignorăm acest semnal de alarmă pe care Dumnezeu ni-l pune în suflet că nu suntem pe calea cea bună se pot întâmpla mari probleme, inclusiv din punct de vedere medical”.

„Când conștiința apasă pe un om și el nu-și rezolvă problema aceasta, el devine bolnav sufletește. Această boală poate duce până la deznădejde, depresie, până Doamne-ferește și la alte lucruri”, a avertizat Episcopul Damaschin, amintind că în județul Suceava au fost săptămâna trecută cinci cazuri de persoane care și-au pus capăt vieții.

Problematica conștiinței a fost abordată de ierarh în contextul ultimei sărbători din anul bisericesc: Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul.

”Conștiința e un altfel de Sfânt Ioan Botezătorul
pentru fiecare dintre noi
– Episcopul Damaschin

În predica rostită, Părintele Episcop l-a oferit drept contraexemplu pe regele Irod, care deși era mustrat de propria conștiință a săvârșit păcatul uciderii Sf. Ioan. El a preferat să asculte glasul soției sale și pe al Salomeii, în loc să asculte glasul Prorocului Ioan, a precizat Preasfințitul Părinte Damaschin.

„Ce e conștiința? E glasul pe care Dumnezeu l-a pus în fiecare om. Conștiința e un altfel de Sfânt Ioan Botezătorul pentru fiecare dintre noi”, a adăugat ierarhul.

Preasfinția Sa a spus că atunci când asculți glasul lui Dumnezeu din tine ai pace, liniște și simți „că ceea ce ai făcut te odihnește pe tine, pe frații tăi și mai ales pe Dumnezeu”.

„Dacă vom asculta de acest glas al conștiinței bine ne va fi nouă”, a concluzionat PS Damaschin Dorneanul.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou – Catedrala Arhiepiscopală.

IPS Pimen la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou. ©Trinitas TV

În cadrul slujbei din 29 august 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a oficiat și o hirotonie în diacon.

IPS Pimen oficiază hirotonia unui diacon. ©Trinitas TV

La serviciul divin a luat parte întreaga obşte de monahi a mănăstirii şi numeroși credincioşi din oraş. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al catedralei.

Vezi și: Haideţi la Biserică! O să înţelegeţi după aceea – Episcopul Damaschin

Foto credit: Doina Ciobanu / Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente