Episcopul Covasnei: Să ne îngrijim de cele pământești prin muncă și să-I lăsăm loc lui Dumnezeu în dobândirea lor

Episcopul Covasnei şi Harghitei a slujit în Duminica a 3-a După Rusalii la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Zagon, județul Covasna.

Preasfinţitul Părinte Andrei a subliniat în omilia sa că textul biblic citit duminică (Matei 6:22-33) face parte din Predica de pe Munte şi este cea mai importantă dintre predicile Mântuitorului Iisus Hristos.

Potrivit Preasfinţiei Sale, textul biblic menţionat este un îndemn la echilibru între muncă și rugăciune.

„În versetul 24, evanghelistul Matei ne spune: Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona. Mamona, cuvânt de origine aramaică, înseamnă bogăție, dar și poftă egoistă de avere. Cu câteva versete înainte, Domnul vorbise despre bogații care nu pot intra în Împărăția lui Dumnezeu. Textul este un avertisment împotriva egoismului, în inima celui egoist nu mai este loc pentru nimeni, nici pentru Dumnezeu”.

„Mântuitorul nu ne îndeamnă să nu muncim”, a explicat Episcopul Andrei, ci „îndemnul trebuie să cadă pe expresia nu vă îngrijorați și nu pe înțelesul să nu ne îngrijim. A nu te îngrijora înseamnă nu vă pierdeți nădejdea, ca și cum totul ar veni numai prin noi și de la noi”.

„Să ne îngrijim de cele pământești prin muncă și prin osteneală și să lăsăm loc lui Dumnezeu în dobândirea lor. Când spune Tatăl știe de ce aveți nevoie (Matei 6:32), ne are în vedere când ne străduim să le dobândim, nu în panică și nu în deznădejde, de aceea românul credincios știe: Totdeauna lucrul tău, să-l începi cu Dumnezeu. Există o lege a priorităților: Mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6:33). Dumnezeu exclude inversarea lor, noi credincioșii nu vom pierii când știm că la cârma corabiei vieții noastre este Tatăl cel din Ceruri”.

După Sfânta Liturghie, Episcopul Covasnei şi Harghitei a binecuvântat biblioteca și sala de ședințe a parohiei.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente