Episcopul Covasnei despre credință și mărturisire, în Duminica Orbului

În Duminica Vindecării Orbului din naștere, 24 mai 2020, Preasfințitul Părinte Andrei a slujit la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

Ierarhul a slujit în pridvorul catedralei. ©Episcopia Covasnei și Harghitei

În predica rostită, Episcopul Covasnei și Harghitei a surprins ca temă principală a textului evanghelic duminical „credința și mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Hristos”.

„Cerșetorului orb din Evanghelia de astăzi, Mântuitorul i-a pus alifia dumnezeirii pe ochii lui și îi dă ascultare: ‹Du-te la izvorul Siloamului!›. După ce s-a spălat cu apă, s-a întors tămăduit făcând ascultare de Dumnezeu Omul”, a evocat Preasfinția Sa.

Chiar dacă a plouat, credincioșii au stat la Liturghie afară, pe spațiile verzi și în jurul catedralei. ©Episcopia Covasnei și Harghitei

PS Andrei a remarcat interogatoriul la care îl supun cărturarii și fariseii pe orbul vindecat, dar și curiozitatea ucenicilor Mântuitorului.

„Multe necazuri și boli vin asupra noastră ereditate de la înaintași. De aceea ucenicii își întreabă Învățătorul: Cine a păcătuit? El sau părinții lui de s-a născut orb? Ucenicii erau contaminați de ideea reîncarnării”, a semnalat părintele episcop.

„De aceea Mântuitorul le răspunde: ‹Nici el, nici părinții lui, ci voia lui Dumnezeu care dorește să arate că suferința asumată este mântuitoare›.

PS Andrei pe treptele catedralei din Miercurea Ciuc. ©Episcopia Covasnei și Harghitei

„Mântuitorul Hristos, prin jertfa de pe Cruce a răscumpărat greșeala lui Adam. Orbul nu i-a cerut nimic comparativ cu alți bolnavi care sunt pomeniți în Sfintele Evanghelii. Cu el Hristos și-a arătat Slava Dumnezeirii Sale”, a subliniat ierarhul potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

„După tămăduire, cărturarii și fariseii i-au negat identitatea și i-au adus pe părinții lui să mărturisească despre el. Interogatorii interminabile, dar adevărul a biruit minciuna”.

„Tema centrală a Pericopei Evanghelice de astăzi este credința și mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Hristos care este Izvorul Luminii și luminează pe tot omul ce vine în lume dacă conlucrează cu Dumnezeu”.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente